Nieuwsbericht

September was zonnig en vrij droog

28 september 2012

September was een zonnige maand met betrekkelijk weinig neerslag maar gemiddeld over de hele maand iets te lage temperaturen.

De eerste tien dagen waren nog aan de warme kant met in het weekeinde van 8 en 9 september zomerse en lokaal nog bijna tropische temperaturen tussen 25 en 30 graden. De Bilt had deze maand twee zomerse dagen met 25 graden en hoger, wat voor september heel gewoon is. De tweede helft van de maand was koeler met op 23 september de eerste vorst (-0,6 graden) op de vliegbasis Twenthe.

Gemiddeld over de maand kwam de temperatuur in De Bilt uit op ongeveer 14,2 graden tegen 14,5 graden normaal (gemiddeld over 1981-2010).

De zon was vaak te zien. Landelijk gemiddeld berekende het KNMI omstreeks 172 uur zon tegen 143 uur als langjarig gemiddelde. Vooral het begin van de maand bood zonnig en droog nazomerweer, daarna was het wisselvalliger met meer bewolking.

Regen viel er minder dan gewoonlijk in deze maand. Gemiddeld over het land circa 60 mm tegen 78 mm als langjarig gemiddelde. De minste neerslag viel in het zuidoosten, plaatselijk maar 30 mm. Het natst was het op de Waddeneilanden waar flinke buien vielen en plaatselijk meer dan 120 mm werd opgevangen.

Vooral de 24e september was een zeer onstuimige dag. Aan de westkust stond enige tijd een storm, windkracht 9 met zware windstoten van 100 tot lokaal 110 km/uur. Ook boven land zijn zware windstoten gemeten tussen 80 en 90 km/uur waardoor op verschillende plaatsen schade werd aangericht.

September bood zonnig en droog nazomerweer, maar in de tweede helft van de maand was er meer bewolking en kreeg ons land al te maken met de eerste herfststorm (foto: Jannes Wiersema)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten