Met de voorjaarsvakantie voor de deur is sneeuw in de Alpen – of het tekort hieraan – voor de wintersportliefhebber het gesprek van de dag. Door de hoge temperaturen is in de afgelopen weken op veel plekken een groot deel van het eerder opgebouwde sneeuwdek weggesmolten. Door klimaatverandering zien we steeds vaker groene skipistes in de Alpen.
Hoewel de temperaturen weer iets zijn gezakt, is het ook nu nog opvallend zacht in de Alpen voor de tijd van het jaar. De zorgen van vakantiegangers zijn dan ook niet ongegrond: er is op meerdere plaatsen in de Alpen sprake van sneeuwdroogte, een periode waarin er abnormaal weinig sneeuw ligt vergeleken met de voorgaande jaren.
Er zijn twee factoren die bijdragen aan sneeuwdroogte: neerslag en temperatuur. Ook als het koud is, bouwt er immers geen dik sneeuwdek op als het weinig sneeuwt. Bovendien gaat bij te hoge temperaturen de sneeuwval over in regen en smelt de sneeuw die er al ligt.
De afgelopen week werd de sneeuwdroogte in de Alpen in stand gehouden door een combinatie van die twee oorzaken: een uitgebreid hogedrukgebied in de buurt van Frankrijk en Spanje zorgde voor weinig neerslag in de Alpen (afbeelding 1). Ook werd zachte lucht door dit hogedrukgebied vanuit het zuiden naar de Alpen gevoerd. Hierdoor smolt een groot deel van de sneeuw die er lag weg.
De huidige sneeuwdroogte in de Alpen zorgt wellicht voor een déjà vu gevoel. Dat kan kloppen. Italiaanse onderzoekers hebben uitgezocht hoe vaak sneeuwdroogtes sinds de jaren ’30 zijn voorgekomen in de Italiaanse Alpen. Opvallend genoeg kwamen drie van de vijf zwaarste sneeuwdroogtes in de afgelopen vijf jaar voor: in de winters van 2019, 2022 en 2023 (afbeelding 2).
De kans op sneeuwdroogte in de Alpen is de afgelopen decennia toegenomen door klimaatverandering. Dat komt door een toename van zowel warm als droog weer in het winterseizoen. Bovendien duren deze droogtes steeds langer en zorgen ze voor een korter sneeuwseizoen. De veranderingen hebben grote impact op de economie in de regio, aangezien deze grotendeels van toerisme afhankelijk is. Zonder kunstmatige sneeuw loopt de helft van ruim 2000 onderzochte skigebieden in Europa het risico op sneeuwtekorten bij twee graden wereldwijde opwarming.
Voor de voorjaarsvakantie is er ruimte voor goed nieuws voor de Nederlandse wintersporters. De invloed van hoge druk is aan het afnemen, waardoor fronten met neerslag weer steeds beter doorkomen. Vooral in en na het weekend laten de weermodellen weer lagere temperaturen zien in de Alpen met een grotere kans op neerslag (afbeelding 3). Een goede frontpassage en wat koude dagen en de witte wereld is weer gedeeltelijk hersteld− al zullen wintersporters het allicht wat hoger op de berg moeten zoeken deze vakantie.
In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...
18 december 2024 - KlimaatberichtDecember is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...
13 december 2024 - KlimaatberichtVandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...
10 december 2024 - KlimaatberichtKNMI klimaatgedicht 2024
05 december 2024 - Klimaatbericht