Intensieve sneeuwbuien hebben vrijdag in grote delen van het land circa 5 cm sneeuw opgeleverd. Lokaal viel zo'n 10 cm of nog meer, op andere plaatsen viel veel minder of geen sneeuw.
De sneeuw, die het winterse beeld in ons land compleet maakt, veroorzaakte veel overlast met ongevallen, lange files en vetragingen. Het KNMI gaf waarschuwingen uit voor de sneeuw, voor een aantal provincies ook een waarschuwing voor extreem weer (code oranje).
Het sneeuwfront dat op 3 februari over ons land trok leverde de eerste grootschalige sneeuwsituatie van de winter op. Eind januari viel alleen in Limburg 5 tot 10 cm, terwijl het in december en januari vrijwel niet heeft gesneeuwd. De sneeuw werd verooraaakt door een storing (laagste kerndruk 1034 hPa!) die vanuit het zuiden van Noorwegen, via de Noordzee langs onze westkust trok. De route vlak langs de kust zorgde voor markante verschillen in het weer. Zo liep de temperatuur in De Kooy bij Den Helder na een nacht met matige tot strenge vorst in korte tijd op tot drie graden boven nul om daarna weer snel onder nul te dalen.
Langs de hele kust kwam de temperatuur korte tijd dichtbij het vriespunt, terwijl het meer landinwaarts overdag zo'n vier tot zeven graden bleef vriezen. De sneeuwbuien waren op een aantal plaatsen intensief met hoeveelheden van meer dan 3 cm binnen een uur. Bovendien trok de wind bij de depressiekern soms even sterk aan tot windkracht 5 of 6 en bij De Kooy zelfs even windkracht 7. Dat gaf lokaal aanleiding tot stuifsneeuw. De buien gingen vergezeld van plaatselijk onweer en korrelhagel.
Bij de dagelijkse sneeuwmeting van vrijdagochtend 10 uur lag in het noordwesten van het land al op zo'n 3 tot 5 cm. Zaterdag in de loop van de ochtend verschijnt het volgende sneeuwkaartje op de site van het KNMI met de actuele sneeuwhooogtes.
Boven de verse sneeuw zijn vrijdagnacht en zaterdag 4 februari bijzonder lage temperaturen gemeten. Op verschillende plaatsen kwam het tot zeer strenge vorst met temperaturen onder -15 graden. Lelystad noteerde met -22,9 graden de laagste temperatuur, Marknesse was met -22,8 graden vrijwel net zo koud. In De Bilt werd -18,9 graden gemeten.
Voor het hoofdstation van het KNMI is dat de laagste temperatuur in vijftig jaar. In ruim honderd jaar is het in De Bilt op slechts vijf dagen nog kouder geweest. De laagste temperatuur is ooit in De Bilt gemeten op 27 januari 1942: -24,8 graden.
Weergevens en informatie in ons dossier winter 2012
http://www.knmi.nl/cms/content/104196/winter_2012
Het zat eraan te komen, maar nu is het zeker: het aardoppervlak was nooit eerder sinds metingen z...
10 januari 2025 - KlimaatberichtDe klimaatstreepjescode waar we elk jaar een streep voor de gemiddelde temperatuur in De Bilt van...
08 januari 2025 - KlimaatberichtIn China is er om 02:05 uur Nederlandse tijd (09:05 uur lokale tijd) een aardbeving met een magni...
07 januari 2025 - NieuwsberichtHet KNMI heeft een aantal verplichte publieke taken, zoals het opstellen van een algemeen weerber...
07 januari 2025 - Nieuwsbericht