Nieuwsbericht

Sneeuwdek in Nederland

14 november 2001

Het KNMI heeft een gedetailleerd klimatologisch overzicht samengesteld van het sneeuwdek in Nederland over het tijdvak 1961-1990. De publicatie, in de reeks "klimatologische gegevens van Nederlandse stations", is de eerste waarin dagelijkse waarnemingen van 262 KNMI-neerslagstations zijn verwerkt. Sneeuwgegevens zijn van belang voor bouwkundige ontwerpen, natuurbeheer en klimaatonderzoek. De sneeuwstatistiek dient ook als referentie voor actuele sneeuwsituaties dus hoe uitzonderlijk bepaalde hoeveelheden zijn en hoe lang sneeuw gewoonlijk blijft liggen.

De publicatie "sneeuwdek in Nederland" is een waardevolle aanvulling op het "normalenboek" met gegevens van temperatuur, wind, straling en neerslag over het tijdvak 1961-1990. In dat boek uit 1992 staan weliswaar tabellen van het aantal dagen met sneeuwval op vijftien hoofdstations, maar sneeuw is vaak grillig verdeeld en snel verdwenen. De nieuwe fraai uitgevoerde publicatie, gebaseerd op aanzienlijk meer meetpunten, biedt beter inzicht in de sneeuwdek-statistiek en de verdeling van sneeuw over het land.

Opmerkelijk zijn de grote jaarlijkse variaties van het aantal dagen met een sneeuwdek. In de strenge winters van 1963 en 1979 lag ons land op respectievelijk 71 en 58 dagen onder een laag sneeuw. In andere jaren is dat gemiddeld maar op 19 dagen. De zachte winters, die we eind jaren tachtig beleefden, kenden nauwelijks sneeuw. De liefhebbers van sneeuw komen het meest aan hun trekken in het oosten van Groningen en Drenthe en het uiterste zuidoosten van Limburg met jaarlijks gemiddeld meer dan 25 dagen per jaar met een sneeuwdek.

De publicatie "sneeuwdek in Nederland" kost euro 13,16 en is te koop in de bibliotheek van het KNMI, telefoon 030 22 06 855.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten