Klimaatbericht

Sneeuwdump in de Alpen

08 januari 2019

In het noordoosten van de Alpen stapelt de sneeuw zich sinds oudjaarsdag op. Voor het vakantiereisweekend was er lokaal al 150 centimeter verse sneeuw gevallen, daar is tot maandagochtend lokaal 1 meter bijgekomen in het zuidoosten van Duitsland en het oosten van Zwitserland. In Oostenrijk is dit nog iets meer. De sneeuwdump is in 2018 voorafgegaan door dezelfde droogte als in Nederland.

De harde wind veroorzaakt ook sneeuwdrift die weer leidt tot een verhoogd lawinerisico. De komende dagen blijft een noordenwind meer vochtige lucht aanvoeren. Weermodellen berekenen tot 2 meter sneeuwval voor de komende tien dagen. De Oostenrijkse weerdienst houdt voorlopig code rood van kracht.

‘Nordstaulage’ opgestuwde lucht uit het noorden

De sneeuwdump vindt plaats in een typerende situatie die in Duitstalige berichtgeving een Nordstaulage wordt genoemd. Tussen een hogedrukgebied boven het westen van Europa en een lagedrukgebied boven Wit-Rusland onstaat een noordenwind over de Alpen (figuur 1). Het warmtefront bij het lagedrukgebied voerde het afgelopen weekend veel vocht aan. In het noorden van de Alpen wordt de lucht gedwongen te stijgen, waardoor neerslag ontstaat, die door de aanvankelijk lage temperaturen veel als sneeuw de grond heeft bereikt. In het zuiden van de Alpen daalt droge lucht en is het zonnig (figuur 2).

Lawinegevaar

Door het aanhoudende luchtdrukpatroon valt de sneeuw dagenlang in dezelfde regio, het noordoosten van de  Alpen. In het oosten van Zwitserland en in Oostenrijk is aan de noordzijde van het  Alpengebied een lawinegevaar van de 4e categorie op een schaal van 5. Sinds dinsdagavond 8 januari schalen een aantal regio's al op naar de hoogste categorie.

2018 in Alpen warm, droog en zonnig

De huidige sneeuwdump is in 2018 voorafgegaan door dezelfde droogte als in Nederland. Zowel in Oostenrijk,  Zwitserland als in Duitsland was 2018 het warmste jaar ooit gemeten (in Nederland kwam 2018 op de tweede plaats ). Verder overeenkomstig is een record aantal zonuren en een gebrek aan neerslag vanaf het voorjaar tot en met het najaar. In december viel tot 200 procent meer neerslag dan normaal, maar door de bovengemiddelde temperaturen lag de sneeuwgrens hoog.

KNMI-klimaatbericht door Anika Hoekstra

 Weerkaarten van zaterdag 5 en zondag 6 januari. Hogedruk boven het westen van Europa en lagedruk boven het oosten van Europa veroorzaken een noordenwind over de Alpen.
Figuur 1: Weerkaarten van zaterdag 5 en zondag 6 januari. Hogedruk boven het westen van Europa en lagedruk boven het oosten van Europa veroorzaken een noordenwind over de Alpen.
Satellietbeelden van zaterdag  5 en zondag 6 januari. Aan de noordzijde van de Alpen ontstaat stuwbewolking, aan de zuidzijde is het onbewolkt.
Figuur 2: Satellietbeelden van zaterdag 5 en zondag 6 januari. Aan de noordzijde van de Alpen ontstaat stuwbewolking, aan de zuidzijde is het onbewolkt.
Kaarten van Sneeuwval op zaterdag 5 en zondag 6 januari.
Figuur 3: Sneeuwval op zaterdag 5 en zondag 6 januari. Bron: ZAMG.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten