Klimaatbericht

Sneeuwdump in de Alpen

08 januari 2019

In het noordoosten van de Alpen stapelt de sneeuw zich sinds oudjaarsdag op. Voor het vakantiereisweekend was er lokaal al 150 centimeter verse sneeuw gevallen, daar is tot maandagochtend lokaal 1 meter bijgekomen in het zuidoosten van Duitsland en het oosten van Zwitserland. In Oostenrijk is dit nog iets meer. De sneeuwdump is in 2018 voorafgegaan door dezelfde droogte als in Nederland.

De harde wind veroorzaakt ook sneeuwdrift die weer leidt tot een verhoogd lawinerisico. De komende dagen blijft een noordenwind meer vochtige lucht aanvoeren. Weermodellen berekenen tot 2 meter sneeuwval voor de komende tien dagen. De Oostenrijkse weerdienst houdt voorlopig code rood van kracht.

‘Nordstaulage’ opgestuwde lucht uit het noorden

De sneeuwdump vindt plaats in een typerende situatie die in Duitstalige berichtgeving een Nordstaulage wordt genoemd. Tussen een hogedrukgebied boven het westen van Europa en een lagedrukgebied boven Wit-Rusland onstaat een noordenwind over de Alpen (figuur 1). Het warmtefront bij het lagedrukgebied voerde het afgelopen weekend veel vocht aan. In het noorden van de Alpen wordt de lucht gedwongen te stijgen, waardoor neerslag ontstaat, die door de aanvankelijk lage temperaturen veel als sneeuw de grond heeft bereikt. In het zuiden van de Alpen daalt droge lucht en is het zonnig (figuur 2).

Lawinegevaar

Door het aanhoudende luchtdrukpatroon valt de sneeuw dagenlang in dezelfde regio, het noordoosten van de  Alpen. In het oosten van Zwitserland en in Oostenrijk is aan de noordzijde van het  Alpengebied een lawinegevaar van de 4e categorie op een schaal van 5. Sinds dinsdagavond 8 januari schalen een aantal regio's al op naar de hoogste categorie.

2018 in Alpen warm, droog en zonnig

De huidige sneeuwdump is in 2018 voorafgegaan door dezelfde droogte als in Nederland. Zowel in Oostenrijk,  Zwitserland als in Duitsland was 2018 het warmste jaar ooit gemeten (in Nederland kwam 2018 op de tweede plaats ). Verder overeenkomstig is een record aantal zonuren en een gebrek aan neerslag vanaf het voorjaar tot en met het najaar. In december viel tot 200 procent meer neerslag dan normaal, maar door de bovengemiddelde temperaturen lag de sneeuwgrens hoog.

KNMI-klimaatbericht door Anika Hoekstra

 Weerkaarten van zaterdag 5 en zondag 6 januari. Hogedruk boven het westen van Europa en lagedruk boven het oosten van Europa veroorzaken een noordenwind over de Alpen.
Figuur 1: Weerkaarten van zaterdag 5 en zondag 6 januari. Hogedruk boven het westen van Europa en lagedruk boven het oosten van Europa veroorzaken een noordenwind over de Alpen.
Satellietbeelden van zaterdag  5 en zondag 6 januari. Aan de noordzijde van de Alpen ontstaat stuwbewolking, aan de zuidzijde is het onbewolkt.
Figuur 2: Satellietbeelden van zaterdag 5 en zondag 6 januari. Aan de noordzijde van de Alpen ontstaat stuwbewolking, aan de zuidzijde is het onbewolkt.
Kaarten van Sneeuwval op zaterdag 5 en zondag 6 januari.
Figuur 3: Sneeuwval op zaterdag 5 en zondag 6 januari. Bron: ZAMG.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
  2. Hoe dicht zitten we al bij 1,5 graden opwarming?

    2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...

    19 november 2024 - Klimaatbericht
  3. Vier tyfoons raken de Filipijnen in korte tijd

    In slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...

    19 november 2024 - Nieuwsbericht
  4. Herfst schuift op in een veranderend klimaat

    De herfst is in volle gang: de dagen worden snel korter en de bladeren vallen van de bomen. De te...

    13 november 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten