Nieuwsbericht

Stadsweerstation voor Rotterdamse buurt Marconia

06 september 2016

De bewoners van de buurt Marconia in Rotterdam kunnen het weer voortaan op de voet volgen. Het KNMI heeft in de wijk een weerstation geplaatst in het kader van het Crowdscourcing-project WOW-NL. De metingen zijn van belang voor onderzoek naar stadsklimaat en impact van klimaatveranderingen op de stad.

Het Marconia-terrein ligt midden in het stadshavengebied Merwe-Vierhavens in Rotterdam. Het is een omvangrijk open experimenteerlab van 30.000 vierkante meter met als doel om burgers en bedrijven de kans te geven nieuwe duurzame initiatieven te starten. Rotterdam is één van de honderd Resilient cities die duurzaamheid en klimaat-adaptatie nastreven. In de context van het klimaatakkoord van Parijs heeft de stad zich gecommitteerd aan extra maatregelen. Het KNMI-weerstation is één van de initiatieven om de Rotterdamse bevolking daar actief bij te betrekken.

Locatie en doelstelling van Marconia sluiten aan bij de doelstellingen van WOW-NL, het netwerk van vrijwillige waarnemers waarvoor het KNMI het platform biedt. Het centrum van Rotterdam is bij uitstek geschikt voor metingen van het stadsweer en onderzoek naar het klimaat in de stad. Duurzame innovaties kunnen wellicht bijdragen aan het veilig en droog houden van de stad. Het KNMI is enthousiast over het Rotterdamse initiatief en ondersteunt dat met de plaatsing van het weerstation.

Met de oplating van een weerballon met WOW-vlag werd het weerstation officieel in gebruik genomen.

Marconia

De gemeente Rotterdam geeft het terrein in het stadshavengebied voor tien jaar in bruikleen aan de coöperatie Marconia. Het doel is dat mensen die wonen en werken in het gebied samen met bedrijven nieuwe initiatieven opstarten ten gunste van de stad Rotterdam. Volgens de initiatiefnemers moet "Nederland op zoek naar nieuwe oplossingen om steden veerkrachtiger te maken". Marconia daagt bewoners en bedrijven uit om kleinschalige experimenten te doen om de bevolking klimaatbewuster te maken.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten