In steden is het meestal warmer dan buiten de stad. Dit temperatuurverschil kan oplopen tot meerdere graden Celsius en wordt doorgaans aangeduid met de term urban heat island (UHI). Bij warm weer kan dit effect onder andere zorgen voor extra gezondheidsklachten bij stadsbewoners.
Over de invloed van het UHI in Nederlandse steden was tot voor kort nog maar weinig bekend, vooral door gebrek aan metingen.
Daarom heeft het KNMI metingen van hobbyïsten (weeramateurs) gebruikt voor een onderzoek naar het UHI.
In de metingen van de weeramateurs was het temperatuurverschil tussen de stad en het platteland duidelijk te zien. Er bleek een sterk verband te bestaan tussen de temperatuur in de zomer en de bevolkingsdichtheid van de buurt waarin gemeten werd. Hoe hoger de bevolkingsdichtheid, hoe hoger de temperatuur.
Verder bleek het UHI sterk af te hangen van het weer. Bij windstil en helder weer is het UHI het sterkst.
Het UHI is ‘s nachts sterker dan overdag, en is ‘s zomers veel sterker dan ‘s winters. Gemiddeld over de zomer van 2010 was het op de weerstations in stedelijk gebied ongeveer 1 graad warmer dan buiten de stad.
Tijdens de nachten gedurende een warme periode steeg dit tot gemiddeld 1,4 graden,en er zijn uitschieters gemeten tot boven 5 gaden.
Het zat eraan te komen, maar nu is het zeker: het aardoppervlak was nooit eerder sinds metingen z...
10 januari 2025 - KlimaatberichtDe klimaatstreepjescode waar we elk jaar een streep voor de gemiddelde temperatuur in De Bilt van...
08 januari 2025 - KlimaatberichtIn China is er om 02:05 uur Nederlandse tijd (09:05 uur lokale tijd) een aardbeving met een magni...
07 januari 2025 - NieuwsberichtHet KNMI heeft een aantal verplichte publieke taken, zoals het opstellen van een algemeen weerber...
07 januari 2025 - Nieuwsbericht