Klimaatbericht

Steeds meer zomerse dagen door klimaatverandering

19 mei 2017

In Nederland spreken we van een zomerse dag bij een gemeten maximumtemperatuur van 25 °C of hoger op het meetveld van het KNMI in De Bilt. De eerste twee zomerse dagen van 2017 zijn gemeten op dinsdag 16 en woensdag 17 mei. Dinsdag liep de temperatuur in De Bilt op tot 26,2 °C. Op woensdag werd het nog iets warmer, 28,4 °C. Vorig jaar viel de eerste zomerse dag op 7 mei. In 2013 moesten we echter wachten tot 6 juni. De vroegste zomerse dag in De Bilt - bijgehouden sinds 1901- is tot nu toe geweest op 14 april 2007.

Door de opwarming van het klimaat wordt de gemiddelde maximumtemperatuur in de Nederlandse zomer hoger. Hoge maxima worden steeds vaker gehaald. Dit zien we terug in de toename van het aantal zomerse dagen per jaar. We mogen nu op 26 zomerse dagen rekenen waarvan gemiddeld 4 in het voorjaar. Sinds de periode 1951-1980 zijn er gemiddeld 10 zomerse dagen bijgekomen waarvan 2 in het voorjaar. Dit zijn gemiddelde waarden, er zijn natuurlijk verschillen in het aantal zomerse dagen van jaar tot jaar.

Bijgaande figuur laat zien dat de gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer in de afgelopen 30 jaar met ruim 1 graad is toegenomen. Je kan daarom de vraag stellen of de definitie van een zomerse dag niet zou moeten meebewegen met de klimaatverandering. Klimaatverandering heeft grote nadelen, zoals zeespiegelstijging en meer extreem weer, maar  velen zullen jaarlijks 10 extra zomerse dagen in Nederland als een aangenaam gevolg van klimaatverandering ervaren.

 

KNMI-klimaatbericht door Michiel van Weele

De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer neemt toe. Hierdoor hebben we er gemiddeld 10 zomerse dagen per jaar bijgekregen.
De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer neemt toe. Hierdoor hebben we er gemiddeld 10 zomerse dagen per jaar bijgekregen.
Foto Tineke Dijkstra
Foto Tineke Dijkstra

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Zware aardbeving in Myanmar

    In Myanmar is om 7:20 uur Nederlandse tijd (12:50 uur lokale tijd) een zware aardbeving opgetrede...

    28 maart 2025 - Nieuwsbericht
  2. Aardmagnetisme: wie wat bewaart, heeft wat!

    Uitbarstingen op de zon kunnen grote effecten hebben op onze vitale infrastructuur. Om deze reden...

    27 maart 2025 - Nieuwsbericht
  3. Hoe dragen vliegtuigstrepen bij aan de opwarming van de aarde?

    Vliegtuigen stoten CO2 uit en dragen daarmee bij aan de opwarming van het klimaat. Een minder bek...

    26 maart 2025 - Klimaatbericht
  4. Verbeterde windmetingen op Schiphol

    Een nieuw instrument op Schiphol moet de wind veel nauwkeuriger en ruimtelijker gaan meten. Daarm...

    24 maart 2025 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten