Nieuwsbericht

Storm Chasers: de jacht op het mysterie rondom tornado's

19 februari 2008

Een bonte verzameling wetenschappers, fanatiekelingen en exentriekelingen maakt zich elk jaar op voor het stormseizoen met als hoogste doel het najagen en trotseren van één van de meest gewelddadige en dodelijke stuiptrekkingen van Moeder Natuur: de tornado

Voor sommige thrillseekers is het observeren van deze extreme natuurverschijnselen alleen absoluut niet spannend genoeg. Ze willen middenin de actie zitten en schrikken er dan ook niet voor terug om het schijnbaar onmogelijke te doen: letterlijk een tornado induiken! Kijk vanaf woensdag 20 februari om 22.00 uur naar Storm Chasers op Discovery Channel en maak dit wervelende avontuur mee!

Onverschrokken filmmaker Sean Casey legt zijn leven moedwillig in de waagschaal als hij probeert uniek beeldmateriaal van tornado’s te verkrijgen. Hiervoor heeft hij de hulp van Research Meteoroloog Josh Wurman ingeroepen. Beiden hebben echter een heel ander doel voor ogen. Josh heeft iemand nodig die zijn wetenschappelijke opname-instrumenten diep in het centrum van de wervelstorm durft te brengen om bruikbaar researchmateriaal te genereren. Sean is juist op zoek naar de persoon die hem naar die juiste positie binnen de tornado kan leiden, zodat hij vanuit zijn Tornado Intercept Vehicle (TIV) ongelofelijk beeldmateriaal voor een IMAX-film kan schieten. Sean heeft dit grote, zwaargepantserde voertuig speciaal gebouwd om het stormgeweld van een tornado te kunnen doorstaan om de spectaculaire opnames te kunnen maken.

In deze vierdelige serie leidt Dr. Josh Wurman zijn team van ‘Storm Chasers’ in het tornado-epicentrum van de wereld om nieuwe informatie over deze mysterieuze en grillige stormen te vergaren. Zijn doel is de wetenschap rond tornado’s uit te breiden door wetenschappelijke instrumenten het hart van een wervelwind in te sturen. Als het zijn team lukt om door te dringen in het duizelingwekkende centrum van de tornado, kunnen ze zeer waarschijnlijk informatie krijgen, waarmee deze levensbedreigende stormen kunnen worden voorspeld, miljoenen dollars schade kunnen worden bespaard en talloze levens worden gered. Om dit voor elkaar te krijgen, maakt het team gebruik van drie belangrijke voertuigen: de ‘DOW’, een truck met een draagbare ‘Doppler’-radar, die windsnelheden in de omgeving van een tornado meet; de ‘Probes’: wetenschappelijke instrumenten die teamleden gebruiken om op de route van de tornado te plaatsen en de ‘TIV’, een uniek voertuig dat filmmaker Sean Casey tot in het hart van de tornado wil dirigeren.

Het Storm Chasers-team analyseert in hun zoektocht naar meer wetenschappelijke informatie over tornado’s het afschuwelijke spoor van verwoesting dat de wervelstormen achterlaten. Josh en zijn team gaan naar Tulia in Texas, waar een tornado van middelmatige kracht heeft huisgehouden. Ook reizen zij af naar Greensburg in Kansas, waar de grootste tornado sinds acht jaar binnen een paar minuten een heel dorp heeft verwoest. Josh ontdekt wetenschappelijke aanwijzingen onder het puin die hem, samen met de informatie die hij tijdens het ‘storm chasen’ heeft verzameld, kunnen helpen bij het ontrafelen van het mysterie rond de ontwikkeling van de tornado, waarmee hij dood en verwoesting kan voorkomen.
Woensdag 20 februari om 22.00 begint de wervelstorm op Discovery Channel, zet je schrap voor vier stormachtige afleveringen!

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten