Tropische regenval kan in kaart worden gebracht met data van straalverbindingen tussen gsm-masten. Dat hebben onderzoekers van het KNMI, Wageningen University & Research en TU Delft in samenwerking met de GSM Association aangetoond. Deze nieuwe techniek kan een soort buienradar voor de tropen worden.
De regeninformatie kan worden afgeleid uit het signaal van straalverbindingen waarmee gegevens van de ene naar de andere gsm-mast worden verzonden. Aanbieders van mobiele telefonie monitoren de sterkte van dat signaal. Regen in het gebied tussen de gsm-masten leidt tot een zwakker signaal. De afname van de signaalsterkte vormt een maat voor de regenintensiteit tussen de gsm-masten, die wordt omgezet naar een regenkaart.
Eerder is de kwaliteit van regenkaarten op basis van deze techniek al aangetoond voor Nederland. Deze aanvullende bron van regeninformatie voegt het meeste toe in gebieden met weinig realtimemetingen van regenmeters en zonder radardekking. Vaak zijn dit landen in de (sub)tropen. Nauwkeurige en gedetailleerde neerslaginformatie is bijvoorbeeld belangrijk voor de landbouw (gewasverzekeringen en irrigatie) en om te waarschuwen voor gevaarlijk weer en overstromingen.
In het nieuwe onderzoek wordt de techniek voor het eerst op een grote dataset uit een tropisch klimaat toegepast. De kwaliteit van de regenkaarten boven Sri Lanka wordt bevestigd door vergelijking met uursommen en dagsommen van regenmeters en ook met gedetailleerde kaarten van een satelliet die met zijn radar één keer per dag overvliegt.
De techniek zou een soort buienradar voor de tropen kunnen worden en ook worden ingezet voor de kortetermijnweersverwachting. Deze zogenaamde nowcasting is al succesvol getest in Nederland. Uiteindelijk kan een combinatie worden gemaakt met satellietneerslagproducten om minstens elke 15 minuten zo nauwkeurig en gedetailleerd mogelijke neerslaginformatie te krijgen.
Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...
22 november 2024 - KlimaatberichtIn het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...
19 november 2024 - KlimaatberichtIn slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...
19 november 2024 - Nieuwsbericht