Nieuwsbericht

Tyfoon Mitag verlaat de Filippijnen

22 november 2007

Tyfoon Mitag heeft in het noorden de Filippijnen schade aangericht en overstromingen veoorzaakt. Daarbij zijn  7 doden gevallen en zo'n 300.000 mensen dakloos geworden. Mitag neemt verder af om uiteindelijk van de weerkaart te verdwijnen.

Windmeting met scatterometer
Mitag heeft windsnelheden opgeleverd van 195 km/u. Windrichting en snelheid aan het oppervlak van de zee worden ook gemeten met een scatterometer, een satelliet radarinstrument aan boord van de ERS en MetOp satellieten. In opdracht van EUMETSAT verwerkt het KNMI momenteel gegevens van drie verschillende scatterometers van EUMETSAT, ESA en NASA/NOAA. Scatterometerwinden zijn gemiddelden over een gebied ter grootte van 25 km. Onderstaande afbeelding toont een opname van Mitag van 25 november. De gebiedsgemiddelde wind was vrijdagochtend opgelopen tot 111 km/uur. De pijlen met de hoogste wind zijn geel in het bijgevoegde ASCAT scatterometer plaatje.

Tropische cyclonen worden afhankelijk van het gebied waar ze ontstaan ook wel hurricanes (Caribisch gebied) of tyfonen (Stille Oceaan) genoemd. De levensgeschiedenis van tropische stormen begint meestal boven zee en hun verwoestende uitwerking is het grootst in kustgebieden en op eilanden, vooral ook door de huizenhoge golven die ze veroorzaken. Zodra de cycloon landinwaarts koerst neemt het windgeweld meestal snel in kracht af, maar valt er wel vaak veel regen, soms meer dan 500 millimeter in een dag. Meteorologen kunnen de baan van een storm en de windkracht met een redelijk nauwkeurigheid enkele dagen tevoren berekenen, zodat de bedreigde bevolking tijdig kan worden gewaarschuwd en de nodige voorzorgsmaatregelen kan nemen. De Filippijnen worden regelmatig getroffen door tyfonen. Vorig jaar kwamen daarbij 1200 mensen om het leven. 
 

Windveld Mitag gemeten door de scatterometer

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten