Nieuwsbericht

Uitbreiding waarnemingsnet KNMI met vrijwillige waarnemers

05 maart 1997

Het KNMI gaat vanaf komende zomer naast het professionele waarnemingsnet structureel gebruik maken van waarnemingen door vrijwillige waarnemers aangesloten bij de Werkgroep Weeramateurs. Vooral bij 'gevaarlijk weer', zoals zware hagel, wolkbreuken en hoosachtige verschijnselen kunnen meldingen van waarnemers zeer nuttig zijn voor de korte termijn-weersverwachtingen.

Het besluit tot samenwerking met vrijwillige waarnemers is in De Bilt genomen tijdens een overleg tussen de regioleiders van de organisatie van weeramateurs en de leiding van de Algemeen Meteorologische Dienst van het KNMI. In de Verenigde Staten is een dergelijke ondersteuning van de nationale weerdiensten door vrijwilligers zeer succesvol.

Het KNMI heeft van oudsher een band met vrijwillige waarnemers. De oprichter van het KNMI, Buys Ballot, benaderde in de jaren vijftig van de vorige eeuw naast medewerkers van de waterstaat en zeevarenden ook weeramateurs voor het eerste officiële meetnet. Die contacten zijn altijd blijven bestaan en hebben veel vruchten afgeworpen. Zo ondersteunde het KNMI in de eerste decennia van deze eeuw de Nederlandse Weerkundige Vliegervereniging, die vliegers en ballonnen opliet voor onderzoek van de onderste kilometers van de atmosfeer. Deze activiteiten zijn van betekenis geweest voor de luchtvaartmeteorologie die daarna op gang kwam. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw bestaat er een netwerk van vrijwilligers voor het waarnemen van optische verschijnselen, zoals kringen om de zon of maan. Sinds de jaren zestig is dit geheel door weeramateurs overgenomen, zodat Nederland over een unieke waarnemingsreeks van meer dan een eeuw optische verschijnselen beschikt.

In de jaren vijftig en begin jaren zestig werkte het KNMI samen met de Werkgroep 'Wolken en Onweders', een groep studenten uit de omgeving van Den Haag en Leiden, die onweerswaarnemingen deed. De gegevens zijn door het KNMI in een publicatiereeks uitgebracht en vormden een belangrijke bijdrage aan het onweersonderzoek. In de jaren zeventig nodigde het KNMI de nieuw opgerichte Werkgroep Weeramateurs van de Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde uit voor samenwerking in de vorm van projecten. Zo kon voor statistisch onderzoek nuttig gebruik worden gemaakt van onweers- en sneeuwwaarnemingen door amateurs. Resultaten van onderzoek door amateurs zijn in samenwerking met het KNMI gepubliceerd in diverse rapporten.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten