Nieuwsbericht

Veel schade door haastige hurricane Omar

16 oktober 2008

De tropische orkaan Omar heeft vooral op Sint Maarten veel schade veroorzaakt. Omar groeide uit tot een zware hurricane van klasse 3 en trok met windsnelheden van 213 km/uur door de Anegada Passage tussen de Virgin eilanden en Sint Maarten.  

Opmerkelijk was de enorme snelheid waarmee Omar passseerde. Volgens weerman Jan Visser liep de verplaatsingsnelheid tijdelijk op tot 46 km/uur. De meeste orkanen in de tropen verplaatsen zich met snelheden tussen 14 en 24 km/uur. 

Het orkaanoog is donderdag Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba westelijk gepasseerd en noordoostwaarts verder geraasd, langs de oostkant van de Virgin Eilanden. Dat ligt zo'n 150 kilometer ten westen van de Nederlandse Bovenwindse Eilanden. Hoe noordelijker de orkaan komt, hoe meer hij in kracht zal afnemen bij gebrek aan warm zeewater. Ook de seismische stations die het KNMI op de eilanden in gebruik heeft hebben last ondervonden van Omar (zie onder Nieuws-  Seismische stations op de Antillen last van orkaan Omar) 

Windkracht 9 op Sint Maarten
Het hoogtepunt van de orkaan is in de nacht van woensdag op donderdag plaatselijke tijd geweest. In de vroege ochtend is het oog van de orkaan al meer noordoostwaarts verplaatst zodat de wind en buien geleidelijk zijn afgenomen op de Bovenwindse eilanden. Op Sint Maarten is tijdens de orkaanstorm windkracht 9 gemeten met uitschieters tot ruim boven de 100 km/uur. Ook is er bijzonder veel regen gevallen, naar schatting zo'n 100 mm binnen een etmaal. Volgens het ANP is de schade echter voornamelijk veroorzaakt door de windstoten; overstromingen hebben zich nauwelijks voorgedaan.

Stormnamen dit jaar
De storm- en hurricanenamen van dit jaar zijn, afhankelijk van het aantal dat zich ontwikkelt: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gustav, Hanna, Ike, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paloma, Rene, Sally, Teddy, Vicky en Wilfred.

Omar richting Azoren

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten