Nieuwsbericht

Vernieuwde GLOBE-site online

22 oktober 2003

Het KNMI is ook actief in het onderwijs. Op een flink aantal scholen wordt gewerkt metĀ GLOBE, een internationaal educatief science- en milieuprogramma. Meer dan 100.000 leerlingen van het primair- en voortgezet onderwijs over de hele wereld verzamelen in samenwerking met wetenschappers gegevens over het mondiale milieu.

Leerlingen doen onderzoek in de eigen schoolomgeving op het gebied van Weer & Klimaat, water, vegetatie, zeeonderzoek en aërosolen. Zij geven de data via internet door aan de GLOBE database in de VS en aan wetenschappers in Nederland. Zo gebruikt het KNMI aërosolenmetingen van leerlingen om eigen onderzoek te valideren. De data worden teruggekoppeld, zodat leerlingen ze kunnen gebruiken voor eigen (wetenschappelijke) onderzoeksprojecten.

De site waarmee leerlingen gegevens doorgeven aan wetenschappers is sinds deze week volledig verniewd en draait onder de naam www.globenederland.nl. Leerlingen hebben niet alleen de mogelijkheid om data door te geven, de site heeft vele andere mogelijkheden om wetenschappelijk onderzoek aantrekkelijk te maken voor basis- en voortgezet onderwijs.

Een greep uit de functies van de GLOBEsite:

Website voor invoer meetgegevens
Leerlingen gebruiken de website voor het invoeren van meetgegevens. Via de link DATA invoer of Aërosolen invoer kunnen meetgegevens worden doorgegeven aan wetenschappers. Ook kunnen ze het invoeren van gegevens oefenen zonder dat deze worden opgeslagen in de database.

Website voor leerlingen
Leerlingen kunnen de website gebruiken voor het maken van een kaartje of grafiek met de eigen meetgegevens. Ze kunnen een foto van hun onderzoek opsturen, hun eigen onderzoek presenteren in de vorm van een powerpointpresentatie of een onderzoeksverslag. Via de link samenwerken komen ze terecht in een open forum waar ze contact kunnen leggen met andere scholen.

Website voor docenten
Ook docenten kunnen ervaringen, ideeën en gegevens uitwisselen via een forum. In de digitale docentenkamer kunnen ze met andere docenten discussiëren over onderzoeksgegevens, nieuwe ideeën, etc. Daarnaast zijn er door docenten diverse presentaties te downloaden om de GLOBE modulen te introduceren in de klas.

Website voor basisonderwijs
Op de website is informatie te vinden over de modulen specifiek voor het basisonderwijs. Leerlingen kunnen een werkstuk maken en spelletjes doen.

Website voor voortgezet onderwijs
Op de website is informatie te vinden over de modulen specifiek voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast informatie over het profielwerkstuk en bijbehorend stappenplan.

Website met achtergrondinformatie
Via de link Wat is GLOBE? vinden scholen, nme-centra en andere geïnteresseerden algemene informatie. Via Leerlingen en Links hebben leerlingen overzicht van diverse websites die met GLOBE Weer&Klimaat, Water, Natuurkalender, Zeeonderzoek of met wetenschap in het algemeen te maken hebben.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Antarctisch warmterecord verbrijzeld door atmosferische rivier

    Op 18 maart 2022 gebeurde er in het Antarctische binnenland iets bijzonders. Normaal is het er ze...

    17 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. Door satelliet EarthCARE meer begrip van klimaatverandering

    Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrument...

    15 mei 2024 - Nieuwsbericht
  3. Meer zon in de lente

    Het KNMI houdt bij hoeveel zonnestraling het aardoppervlak bereikt, en ook hoe lang de zon schijn...

    14 mei 2024 - Klimaatbericht
  4. Noorderlicht komt zeldzaam zuidelijk boven Nederland door zonnestorm

    Vrijdag 10 mei bevond het noorderlicht zich boven Nederland. Dat het noorderlicht zo zuidelijk ko...

    13 mei 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten