Nieuwsbericht

Viering 150 jaar KNMI

21 mei 2004

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) viert zijn 150-jarig bestaan. Prins Willem Alexander opende op 13 mei jl. de lustrumactiviteiten. Naast een trots terugkijken op de historie van het instituut was er ook ruimte voor een vooruitblik. Vooral de klimaatsverandering kreeg veel aandacht. Nobelprijswinnaar prof. Crutzen: "Ik ben benieuwd in wat voor klimaat mijn kleinzoon opgroeit. We zullen ver vooruit moeten denken."

Het KNMI werd in 1854 bij koninklijk besluit opgericht. Het was de beroemde weerkundige Buys Ballot die daarvoor zorgdroeg. Hij is vooral bekend door zijn wet "Met de rug naar de wind, ligt het lagedrukgebied op het noordelijk halfrond links en het hogedrukgebied rechts." ook was hij betrokken bij de ontdekking van het Doppler-effect. Als eerste directeur van het KNMI introduceerde hij de weerberichten en stormwaarschuwingen in Nederland. Hij onderstreepte ook de noodzaak van meer internationale samenwerking binnen de meteorologie. Alle sprekers haalden de geschiedenis aan. De secretaris-generaal van het Wereld Meteorologisch Instituut, M. Jarraud, roemde daarbij de 'zeer actieve rol van het KNMI in de internationale samenwerking' en de belangrijke bijdrage die geleverd is aan de ontwikkeling van de seismologie. "De Nederlandse onderzoeken zijn zeer waardevol", verklaarde hij en reikte directeur De Jong van het KNMI een certificaat van waardering uit.

Het ministerie van Verkeer & Waterstaat had ook een cadeau. Staatssecretaris Schultz: "Ik had een paraplu of parasol wel gepast gevonden, maar een goed en betrouwbaar instituut als het KNMI verdient een meer serieus cadeau." Dat cadeau bestaat uit de financiering van vier nieuwe student-onderzoekers voor de Buys Ballot Research School aan de Universiteit van Utrecht. Daar zullen zij onderzoek doen naar de processen van klimaatverandering.

Het veranderende klimaat is tegenwoordig een van de belangrijkste onderzoeksgebieden van het KNMI. Nobelprijswinnaar in de chemie prof. Crutzen, werkzaam bij het instituut, presenteerde vandaag het door hem geschreven boekje "Veranderingen in het klimaat". Daarin schetst hij aan de hand van vragen en antwoorden een helder beeld van de natuurwetenschappelijke aspecten van klimaatveranderingen. Het boekje werd uitgereikt aan prins Willem Alexander, die eerder de feestelijkheden geopend had door een weerballon op te laten.

In een uitgebreide presentatie benadrukte Crutzen dat er snel maatregelen genomen moeten worden. De negatieve gevolgen van de opwarming, zoals een sterk verhoogde regenval en verhoging van de zeespiegel, moeten volgens hem absoluut voorkomen worden. Staatssecretaris Schultz zei het hiermee volstrekt eens te zijn, Schultz: "We moeten tot actie overgaan. Niet morgen, maar nu!"

door Paul van Dijk, Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten