Nieuwsbericht

Wad een Weercongres: weerkundigen op de Wadden

05 juli 2001

Op donderdag 21 juni, volgens de sterrenkundige kalender officieel de eerste zomerdag, vond op Texel een bijzonder Weercongres plaats. Het "Wad een Weercongres" was een initiatief van de gezamenlijke VVV's van de Wadden.

In het ochtendprogramma werd tijdens drie lezingen aandacht besteed aan bijzondere aspecten van het klimaat op de Wadden. Kees Dekker, hoofd Maritiem Meteorologische Dienst van het KNMI, sprak over de nieuwe districtsindeling van de Wadden voor de stormwaarschuwingen. Ook gaf hij een historische blik op de wind- en stormwaarschuwingstaak van het KNMI: van aeroclinoscoop tot waailicht. Buys Ballot bedacht kort na de oprichting van het KNMI in 1854 al een systeem om schepen te kunnen waarschuwen: de aeroclinoscoop, een seinpaal met dwarsbalk waarop aan de stand van de dwarsbalk te zien was hoe sterk de wind was en kon worden. Kees Dekker lichtte de huidige waarschuwingssystematiek vanuit de maritiem meteorologische dienst in Hoek van Holland toe alsmede de toekomstige ontwikkelingen. Prof. Dr. Jan de Leeuw, directeur van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee ging nader in op verschijnselen als El Niño en de invloed van zonneactiviteit op het klimaat. Prof. dr. Hans Vugts van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) hield een uitgebreide voordracht over de invloed van drie meteorologische elementen op het Waddenweer: neerslag, zonen temperatuur. Studenten van de VU hebben meer dan dertig jaar lang metingen verricht op Schiermonnikoog. Hans Vugts deed hiervan alvast verslag en werkt in samenwerking met het KNMI aan het klimaatboek "Weerzien op de Wadden", dat in mei 2002 zal verschijnen.

Op de uitgestrekte zandplaat Vliehors was onder stapelwolken in polaire, heldere lucht een juttersmuseum te bezichtigen. Door de uitgestrektheid van deze zandplaat zou je je bijna niet meer in Nederland wanen!

's Middags kon iedereen het Waddenweer aan den lijve ondervinden tijdens een boottocht naar Vliehors, een zandplaat aan de rand van Vlieland. Tijdens deze tocht sprak Arthur Oosterbaan van Ecomare over diergedrag op de wadden door de seizoenen heen. Strandjutter Maarten Boon heeft heel andere ervaringen op het Wad, waar hij zeer vermakelijk over vertelde.

Verscheidene weerkundigen bekend van radio en TV, zoals Peter Timofeeff, Marjon de Hond, Piet Paulusma en Jan Visser, en ook onderzoekers namen deel aan het Congres. Het KNMI werd vertegenwoordigd door voorlichter Monique Somers en Kees Dekker, hoofd Maritiem Meteorologische Dienst van het KNMI.

Ook was er veel aandacht van de pers. De Telegraaf wijdde er in de zaterdagkrant voorafgaand aan het congres al een artikel aan en was ook op het congres zelf aanwezig, evenals RTL, RTL5-Nieuws, Algemeen Nederlands Persbureau, Volkskrant, Noord-Hollands Dagblad, Kabelkrant, Texelse Courant, Echo, Helderse Courant, Omroep Brabant, Haagse Courant, Friesch Dagblad, Radio Noord-Holland en Leeuwarder Courant. 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten