In deze tijd van het jaar kan het in Nederland behoorlijk warm worden, soms zelfs tropisch. Toch is de ene warme dag de andere niet. Sommige warme dagen zijn aangenamer dan andere. Hoe komt dat?
Naast temperatuur spelen luchtvochtigheid en wind een belangrijke rol bij hoe we warmte ervaren. Ook directe zonnestraling heeft invloed. Een warme dag met relatief droge lucht en meer wind voelt prettiger aan dan een minder warme maar heel vochtige dag. Op zulke klamme dagen voelt het alsof elke inspanning tot zweten leidt.
Deze effecten kunnen worden samengevat in één parameter, de Wet Bulb Globe Temperature (WBGT). Hoe hoger die is, hoe warmer en klammer het voelt en hoe meer moeite het lichaam moet doen om overtollige warmte kwijt te raken. Eind mei hadden we een aantal van zulke klamme dagen met hoge WBGT (figuur 1).
Als we de temperatuur uitzetten tegen de relatieve vochtigheid (figuur 2), valt op dat hoe warmer het is, hoe lager de relatieve vochtigheid. Maar voor gegeven temperatuur is de spreiding in relatieve vochtigheid enorm, van zeer droog (rh2m<25 procent) tot vrijwel verzadigd (rh2m~90-100 procent). De kleur correspondeert met de WBGT. De impact van vochtigheid is evident: er zijn vochtige uren van 22 graden waarbij de WBGT even hoog is als bij een droog uur van maar liefst 30 graden.
In een klimaat waarin het 4 graden warmer is, maar waarin relatieve vochtigheid, wind en straling onveranderd blijven, zullen er veel meer uren zijn met hoge WBGT (figuur 3). Tevens zal een groter deel in de nacht vallen. Kortom, meer klamme dagen en nachten.
De naam lachgas houdt ons een beetje voor de gek, want zo onschuldig is het niet. Lachgas is beke...
01 april 2025 - KlimaatberichtDe periode waarin we droogte monitoren start vandaag. Het KNMI houdt elk jaar van 1 april tot en...
01 april 2025 - NieuwsberichtHet was – op onze automatische weerstations - de droogste maart sinds het begin van de metingen i...
31 maart 2025 - NieuwsberichtIn Myanmar is om 7:20 uur Nederlandse tijd (12:50 uur lokale tijd) een zware aardbeving opgetrede...
28 maart 2025 - Nieuwsbericht