Nieuwsbericht

Warmste juni in ruim een eeuw

05 juli 2017

Met een gemiddelde temperatuur van 18,0°C tegen normaal 15,6°C was het de warmste juni sinds 1901. Juni 2017 deelt de eerste plaats met juni 1976 die ook uitkwam op 18,0°C.

Het begin van de maand was nog wisselvallig met op 6 juni zelfs een zomerstorm langs de kust. 6, 7 en 30 juni waren de enige dagen deze maand dat de daggemiddelde temperatuur onder het langjarig gemiddelde lag. Vanaf 10 juni overheersten hogedrukgebieden boven onze omgeving en werd het rustig zomerweer. De temperatuur liep regelmatig flink op, met een maximumtemperatuur van 35,2°C in Arcen op 22 juni.

Juni telde in totaal acht zomerse dagen (temperatuur 25,0°C of hoger) en twee tropische dagen (temperatuur 30°C of hoger) tegen normaal respectievelijk vijf en een. Het zuidoosten van het land telde zelfs vijf dagen waarop de temperatuur boven de 30°C kwam. Tot een officiële hittegolf, waarbij het in De Bilt vijf dagen aaneen 25°C of hoger en daarvan drie dagen tenminste 30°C moet zijn, kwam het net niet. Lokaal zijn die temperaturen wel gehaald.

De kust bleef tijdens het rustige zomerweer vaak gevrijwaard van stapelwolken die verder landinwaarts wel ontstonden, waardoor het daar het zonnigst was met 250-270 uren zon. Met gemiddeld over het land 231 uren zon tegen 201 normaal was de maand zonnig.

De neerslag week deze maand niet veel af van het langjarig gemiddelde, met 62 mm neerslag tegen normaal 68 mm. Lang leek het er op dat de maand net als voorgaande maand als (zeer) droog de boeken in zou gaan, maar de laatste week viel er toch vooral in het noorden van het land nog aardig wat neerslag. Het neerslagtekort is door de hoge temperaturen en grote verdamping deze maand nog steeds erg groot, vooral in het zuiden en westen van het land. 2017 hoort tot nu toe dan ook nog steeds bij de 5% droogste jaren.

Foto Jannes Wiersema

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten