Na een zeer koude lente barstte de zomer in juni los. Met een gemiddelde temperatuur van 18,2 °C tegen normaal 16,2 °C was het de warmste juni sinds 1901, het begin van de metingen. Op de tweede plek staat 2019 met 18,1 °C. Het was ook nat. We gaven twee keer code oranje uit voor onweersbuien.
De eerste dag van de maand was meteen de eerste officiële zomerse dag (25 °C of hoger) van het jaar. Op wat onweersbuien met lokaal veel neerslag na was het de eerste helft van de maand rustig en droog. Op 13 juni koelde het ’s nachts flink af, toen werd op vliegbasis Twenthe de laagste temperatuur van de maand geregistreerd: 4,8 °C.
Vanaf 16 juni liepen de temperaturen flink op, in het zuiden en oosten van het land werd het drie dagen achter elkaar boven 30 °C. In De Bilt was op 17 juni met 30,8 °C in De Bilt de eerste tropische dag (30 °C of hoger) van dit jaar een feit. Het warmst werd het in Hupsel: 34 °C. Daarna werd het wisselvalliger. De laatste dagen van de maand verliepen druilerig met temperaturen onder normaal.
Delen van Nederland hadden 18 juni te maken met hevig noodweer. Leersum, op de Utrechtse Heuvelrug, werd getroffen door een valwind. In het midden en noorden van het land gold code oranje vanwege de kans op zware onweersbuien. Op 29 juni gold code oranje in Limburg. De onweersbuien bleven lange tijd boven dezelfde plek hangen en zorgden voor grote hoeveelheden neerslag en lokaal overstromingen.
Juni was nat, maar door het buiige karakter van de neerslag waren de lokale verschillen groot. Het natst was het in het noordwesten met lokaal 170-195 millimeter. Ook Zeeland en het zuidoosten van Limburg waren zeer nat met lokaal 140-160 millimeter. De minste neerslag viel in een strook over het midden van het land met 45-65 millimeter neerslag.
Met gemiddeld over het land 247 uren zon tegen 214 uur normaal was het zonnig. Vooral de eerste helft van de maand was zeer zonnig. De laatste tien dagen van de maand eindigden juist somberder dan normaal.
Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020
In Myanmar is om 7:20 uur Nederlandse tijd (12:50 uur lokale tijd) een zware aardbeving opgetrede...
28 maart 2025 - NieuwsberichtUitbarstingen op de zon kunnen grote effecten hebben op onze vitale infrastructuur. Om deze reden...
27 maart 2025 - NieuwsberichtVliegtuigen stoten CO2 uit en dragen daarmee bij aan de opwarming van het klimaat. Een minder bek...
26 maart 2025 - KlimaatberichtEen nieuw instrument op Schiphol moet de wind veel nauwkeuriger en ruimtelijker gaan meten. Daarm...
24 maart 2025 - Nieuwsbericht