Nieuwsbericht

Water tropische orkaangebieden warmer door de mens

11 september 2006

De laatste jaren zijn er verschillende studies verschenen over de invloed van het broeikaseffect op tropische orkanen. Onlangs verscheen in de Proceedings of National Academy of Science een nieuwe studie over dit onderwerp.

Orkanen ontstaan in bepaalde voorkeursgebieden in de tropische oceanen. Deze gebieden zijn de afgelopen tijd warmer geworden. Er zijn de laatste tijd een aantal studies verschenen waarin het voor de hand liggende verband tussen de opwarming van het zeewater in deze gebieden en de opwarming van de aarde wordt gelegd. Trenberth et al (2006) toonden dit een paar maanden geleden aan met een simpele statistische methode. In een recente studie door Santer et al. is dit gedaan door historische gegevens en simulaties met klimaatmodellen met elkaar te vergelijken. Het blijkt dat de zeewatertemperaturen in deze gebieden in de afgelopen eeuw tussen de 0.32 graden en 0.67 graden zijn gestegen. Een groot gedeelte van deze temperatuurstijging moet ook volgens deze studie worden toegeschreven aan de forcering door antropogene broeikasgassen.

Hurricaneactiviteit hangt ook af van verschillende factoren
Dit is relevant in de discussie over de relatie tussen het broeikaseffect en orkanen vanwege het verband tussen zeewatertemperaturen en orkanen. Zo kunnen orkanen alleen ontstaan als het zeewater warmer dan 26.5 graden is. De zeewatertemperatuur is echter niet de enige factor die van belang is voor het ontstaan en de ontwikkeling van orkanen. Andere factoren zijn onder andere de circulatie en stabiliteit van de atmosfeer. Zoals de onderzoekers zelf aan het eind van hun artikel concluderen is een betere kennis van deze factoren en hun invloed op het ontstaan en de ontwikkeling van orkanen nodig voor een meer volledig begrip van veranderingen in orkaanactiviteit tijdens de afgelopen eeuw en hoe die zal veranderen in een toekomstig warmer klimaat.

Met dank aan Reindert Haarsma en Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI 

Verwachte koers Helene (Bron ECWMF)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten