Nieuwsbericht

Weer een eeuw, fotoweerboek over de 20e eeuw

14 november 2001

Een toepasselijker moment had niemand kunnen bedenken: op schrikkeldag 2000 werd het eerste exemplaar van het boek "Weer een eeuw" van Jacob Kuiper, Harry Otten en Tom van der Spek op de Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht officieel overhandigd aan de legendarische elfstedentochtwinnaar Reinier Paping en aan dr. J. Postma, oud-directeur operationele dienst en oud-meteoroloog van het KNMI. In zijn dankwoord sprak Postma over de meest aangrijpende nacht van zijn loopbaan, de nacht van de stormramp van 1953. Hij en collega-meteoroloog dr. H.C. Bijvoet, zagen in hoe erg het zou worden, maar konden de berichten nergens kwijt. Om middernacht ging de Nederlandse radio, zoals gebruikelijk in die tijd, uit de ether. Pogingen om de zender in de lucht te houden of 's ochtends eerder in de lucht te krijgen mislukten. Een enorme frustratie was dat.

De stormramp van de 20 e eeuw krijgt in dit boek de meeste aandacht dankzij de weergave van gesprekken die Jacob Kuiper had met de meteorologen die het hebben meegemaakt en het vele archiefmateriaal dat hij heeft geraadpleegd. Maar daarnaast komen ook andere belangrijke gebeurtenissen, zoals de tornado van Borculo in augustus 1925, de barre winters van 1947, 1956 en 1963, de windhoos in Tricht in 1967 en de novemberstorm van 1972 aan bod. Veel tekst bevat het eeuwboek echter niet, het zijn vooral de bijzondere foto's die het tot een mooi en levend naslagwerk maken. Daarvoor werd voornamelijk geput uit het rijke Spaarnestad Foto-archief in Haarlem en het fotobestand van Weather Pictures International. Voor elk jaar is een toepasselijke foto gekozen, soms humoristisch maar vaak ook een weergave van het leed dat het weer kan veroorzaken.

Naast ieder foto staat een klimatologisch overzicht met per maand de gemiddelde temperatuur, neerslag, de laagste- en hoogste temperatuur, het aantal uren zon en een korte karakteristiek van de maand. De klimatologische gegevens zijn afkomstig uit het particuliere archief van Tom van der Spek. Het boek opent met de eerst KNMI-weerkaart van 1900 en eindigt, hoe kan het ook anders, met die van 31 december 1999. De geschiedenis van de weerkaart loopt als een rode draad door het boek en we zien hoe het uiterlijk van die kaarten in de loop van de 20e eeuw is veranderd.

Weer een eeuw, het weer in Nederland van 1900 tot 2000 is geschreven door Jacob Kuiper, Harry Otten en Tom van der Spek en verscheen bij uitgeverij Tirion. (Verkrijgbaar in de boekhandel en bij de ANWB).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Minder bewolking was belangrijke factor in recordwarmte 2023

    In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...

    18 december 2024 - Klimaatbericht
  2. Zonnestraling in december vergeleken met juni

    December is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...

    13 december 2024 - Klimaatbericht
  3. Klimaatwetenschap in de rechtszaal

    Vandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...

    10 december 2024 - Klimaatbericht
  4. KNMI klimaatgedicht

    KNMI klimaatgedicht 2024

    05 december 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten