Nieuwsbericht

Weersatellieten begeleiden nieuwe windsatelliet op zee

25 juni 2018

De wind is een belangrijke factor in Nederland. Vaak komt de wind van zee en brengt dan slecht weer. Hoe weten we eigenlijk hoe hard het waait boven zee en hoe snel het slechte weer naar Nederland komt? Het KNMI is betrokken bij de nieuwste windsatelliet met de naam Aeolus, die nu per schip over de Atlantische oceaan cruiset en later deze zomer gelanceerd wordt.

Met windmetingen van Aeolus zijn we beter in staat om weermodellen bij te sturen en dat zorgt voor betere weersverwachtingen

Dankzij weersatellieten zijn er al windmetingen aan het zeeoppervlak. Maar de huidige weersatellieten zijn niet in staat wind op grotere hoogten te meten. En juist de wind op grotere hoogten speelt een belangrijke rol bijvoorbeeld bij het ontstaan van depressies boven de Atlantische Oceaan die bepalend zijn voor het weer boven Nederland een paar dagen later. Met windmetingen van Aeolus zijn we beter in staat om weermodellen bij te sturen en dat zorgt voor betere weersverwachtingen.

Oversteek per schip

Deze week vaart Aeolus aan boord van het cargoschip Ciudad De Cadiz over de Atlantische Oceaan. Begin juli komt hij op de lanceersite aan in Frans Guyana. Alhoewel het orkaanseizoen nog maar net begonnen is, is de reis niet zonder risico. Gelukkig zijn er dankzij bestaande weersatellieten tegenwoordig betrouwbare windmetingen boven zee, zodat ook de Ciudad De Cadiz de oversteek vanuit Europa veilig kan maken. Zelfs veiliger dan met een vliegtuig. In een vliegtuig daalt de luchtdruk na het opstijgen en door de weer toenemende druk bij het landen kan dat leiden tot de inname van buitenlucht, hetgeen funest kan zijn voor de gevoelige optische elementen in de Aeolus satelliet. Een vliegtuig moet immers snel kunnen dalen, indien nodig, om zijn bemanning te beschermen, mogelijk te snel voor Aeolus. Vandaar de keuze voor transport per schip.

Bijdrage KNMI

Het KNMI is mede verantwoordelijk voor het verwerken van de satellietmetingen tot windprofielen die door weercentra wereldwijd gebruikt worden

Het KNMI is sinds 1992 betrokken bij de voorbereiding van de Aeolus missie, die wordt  gecoördineerd door de Europese ruimtevaart organisatie (ESA). Het KNMI heeft bijgedragen aan het ontwerp, de keuze en de ontwikkeling van de missie, ter voorbereiding op de wetenschappelijke en operationele exploitatie van haar gegevens na de lancering op 21 augustus 2018 vanuit Frans Guyana. Na de lancering is het KNMI, tezamen met internationale partners, verantwoordelijk voor het verwerken van de satellietmetingen tot windprofielen die vervolgens door weercentra wereldwijd gebruikt worden.  

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Minder bewolking was belangrijke factor in recordwarmte 2023

    In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...

    18 december 2024 - Klimaatbericht
  2. Zonnestraling in december vergeleken met juni

    December is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...

    13 december 2024 - Klimaatbericht
  3. Klimaatwetenschap in de rechtszaal

    Vandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...

    10 december 2024 - Klimaatbericht
  4. KNMI klimaatgedicht

    KNMI klimaatgedicht 2024

    05 december 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten