Klimaatbericht

Weersverwachtingen voor de stad

02 maart 2018

In de stad is het weer en klimaat anders dan daarbuiten. Weersverwachtingen voor de stad waren tot voor kort echter alleen gebaseerd op metingen buiten de stad en op modellen die details op stadsniveau niet kunnen beschrijven. Maar er is een belangrijke stap gezet naar gedetailleerde weersverwachtingen voor stedelijke gebieden.

Om toch weersverwachtingen op buurtniveau voor stedelijk gebied mogelijk te maken is recent een Urban Forecasting System (UFS) ontwikkeld. Door de Meteorologie en Luchtkwaliteitsgroep van Wageningen University in samenwerking met het eScience Center te Amsterdam. Hiermee zijn voor de zomer van 2015 weersverwachtingen gemaakt voor Amsterdam.

Figuur 1 geeft de verwachte middagtemperatuur en het stedelijk hitte-eilandeffect  in de avond tijdens een hittegolf in 2015. Wat direct opvalt is het hoge en unieke detailniveau van de verwachting, waarbij  de UFS ook de verkoelende werking van het IJmeer op oostelijk Amsterdam  weet op te pikken. Uiteraard is de UFS uitgebreid vergeleken met waarnemingen (Figuur 2). Hieruit blijkt dat de UFS goed in staat is om de lokale temperatuur in de stad uit te rekenen en een forse meerwaarde heeft ten opzichte van weermodellen met een grovere resolutie.

Klimaatbericht door Reinder Ronda (KNMI), Gert-Jan Steeneveld, Bert Heusinkveld, Bert Holtslag (Wageningen University) en Jisk Attema (eScience Center)

Figuur 1: verwachte middagtemperatuur (a.) en afwijking van avondtemperatuur in de stad ten opzichte van de rurale avondtemperatuur op Schiphol (b.) voor Amsterdam tijdens een hittegolf in 2015, volgens de UFS. Bron: Ronda et al. (2017). ©2017 AMS
Figuur 1: verwachte middagtemperatuur (a.) en afwijking van avondtemperatuur in de stad ten opzichte van de rurale avondtemperatuur op Schiphol (b.) voor Amsterdam tijdens een hittegolf in 2015, volgens de UFS. Bron: Ronda et al. (2017). ©2017 AMS
Figuur 2: verificatie van het verwachte avondlijk hitte-eilandeffect (Amsterdam  ten opzichte van Schiphol, bij verschillende modelresoluties, (b-e) tegen waarnemingen (a). Bron: Ronda et al. (2017). ©2017 AMS.
Figuur 2: verificatie van het verwachte avondlijk hitte-eilandeffect (Amsterdam ten opzichte van Schiphol, bij verschillende modelresoluties, (b-e) tegen waarnemingen (a). Bron: Ronda et al. (2017). ©2017 AMS.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Zware aardbeving in Myanmar

    In Myanmar is om 7:20 uur Nederlandse tijd (12:50 uur lokale tijd) een zware aardbeving opgetrede...

    28 maart 2025 - Nieuwsbericht
  2. Aardmagnetisme: wie wat bewaart, heeft wat!

    Uitbarstingen op de zon kunnen grote effecten hebben op onze vitale infrastructuur. Om deze reden...

    27 maart 2025 - Nieuwsbericht
  3. Hoe dragen vliegtuigstrepen bij aan de opwarming van de aarde?

    Vliegtuigen stoten CO2 uit en dragen daarmee bij aan de opwarming van het klimaat. Een minder bek...

    26 maart 2025 - Klimaatbericht
  4. Verbeterde windmetingen op Schiphol

    Een nieuw instrument op Schiphol moet de wind veel nauwkeuriger en ruimtelijker gaan meten. Daarm...

    24 maart 2025 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten