Nieuwsbericht

Weerwaarschuwingen moeten gevolgen duidelijk maken

24 maart 2000

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft de nationale meteorologische diensten opgeroepen meer aandacht te besteden aan het alarmeren van de bevolking bij maatschappij ontwrichtend weer. Men pleit ervoor om de gevolgen van het noodweer in de waarschuwingen op te nemen. Volgens Mr. Beysson van Météo France hebben de waarschuwingen voor de eindejaarsstormen, die Frankrijk hebben getroffen, hun doel gemist omdat het publiek zich geen voorstelling kon maken van de gevolgen van het naderende noodweer. Dat bericht Monique Somers die het KNMI in Genève vertegenwoordigt.

Het KNMI geeft bij gevaarlijke weersomstandigheden een weeralarm uit, waarin naast de weerinformatie een beeld wordt gegeven over de mogelijke gevolgen. De WMO pleit ook voor invoering van een internationaal systeem van verschillende alarmfases, zoals het waarschuwingssysteem dat gebruikt wordt voor lawinewaarschuwingen. Ons land kent al een alarmeringssysteem in twee fasen: het KNMI laat een weeralarm indien mogelijk voorafgaan door een weeralert, dat weervoorlichters vast attendeert op de mogelijke weersontwikkelingen.

De viering van de vijftigste verjaar van de WMO op 23 maart 2001 was de eerste dag van een zesdaagse conferentie voor TV-presentatoren. De WMO moedigt TV-presentatoren aan om naast het dagelijkse weer aandacht te gaan besteden aan klimaat en klimaatveranderingen. Ook zou aandacht moeten worden besteed aan het overbrengen van weerinformatie aan kinderen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten