Nieuwsbericht

Wereldwijd netwerk voor klimaatdiensten

20 november 2012

Om risico’s bij natuurrampen te verkleinen en voedselveiligheid, watermanagement en gezondheidsaspecten te verbeteren, gaat de World Meteorological Organization (WMO) een wereldwijd netwerk voor klimaatdiensten oprichten. In 2018 moet dit Global Framework for Climate Services (GFCS) volledig operationeel zijn.

De WMO – waarin Nederland door het KNMI als nationaal weer- en klimaatinstituut wordt vertegenwoordigd – wil het belang onderstrepen van kenniswerving bij het klimaatprobleem. Waarnemen, monitoren en onderzoeken zijn van grote betekenis bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen (mitigatie) en het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering (adaptatie). Een internationaal netwerk van klimaatdiensten moet op een laagdrempelige wijze beschikbare data en onderzoeksgegevens beschikbaar maken zodat landen adequate maatregels kunnen nemen.

Op tal van vlakken kan dit belangrijk zijn, zoals watermanagement, volksgezondheid, landbouw, voedsel- en watervoorziening. Met name kwetsbare landen die direct de gevolgen van klimaatverandering ondervinden, hebben baat bij vrij beschikbare en betrouwbare klimaatinformatie- en advies. Dit zal vooral voor de armste landen van de wereld gelden: zo’n 70 landen hebben geen enkele vorm van klimaatdiensten zoals klimaatmonitoring, onderzoek of klimaatscenario’s.

Tijdens het WMO-congres in Genève eind oktober zijn de voorbereidingen voor het opzetten van het GFCS uitgebreid besproken en de prioriteiten voor het realiseren van het netwerk bepaalt. Het KNMI staat positief tegenover het GFCS en zal als kennis- en meetinstituut een actieve rol spelen binnen het netwerk en data en kennis beschikbaar stellen.

Alle gedelegeerden op het WMO-congres in Genève. (Bron foto: WMO)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten