Nieuwsbericht

Windexperts uit hele wereld in Utrecht

12 juni 2012

Deskundigen van windmetingen op zee komen vanuit de hele wereld deze week in Utrecht bijeen voor een internationaal congres. Vandaag zijn de deelnemers aan de International Ocean Vector Wind Science Team Meeting verwelkomd door de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen in het Centraal Museum.

De windexperts brengen tot en met donderdag 14 juni elkaar op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van satelliet-windmetingen. Tijdens de bijeenkomst worden tevens standaarden ontwikkeld voor de verwerking van de internationale satellietmetingen zodat winddata wereldwijd op dezelfde wijze gebruikt kunnen worden. Zo zullen de satellietprogramma’s van Europa, VS, China, Japan en India op elkaar afgestemd worden om optimaal te kunnen profiteren van elkanders satellietprogramma’s, metingen en kennis.

De belangrijkste wijze van windmetingen op zee gaat tegenwoordig via meetinstrumenten op satellieten. Het KNMI is in Europa verantwoordelijk voor de verwerking van de wereldwijde satelliet-windmetingen en de daarbij behorende dienstverlening. Windmetingen worden direct gebruikt door meteorologen voor weerwaarschuwingen op zee. Indirect zijn deze windgegevens nodig voor het maken van weersverwachtingen en worden ze gebruikt voor klimaatonderzoek-en analyses.

Het International Ocean Vector Winds Science Team is zeer divers. Het bestaat uit instrumentdeskundigen van ondermeer het NASA Jet Propulsian Laboratory, meteorologen van het National Hurricane Centre, oceanografen van vooraanstaande universiteiten en deskundigen uit de energiesector. De IOVWST-meeting wordt gesubsidieerd door NASA, de gemeente Utrecht en het KNMI, en mede georganiseerd door de Florida State University. Het KNMI organiseert deze bijeenkomst vanwege zijn rol in EUMETSAT Satellite Application Facilities.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten