De Canarische eilanden zijn begin februari getroffen doorhevige onweersbuien met zware windstoten. Vooral hoofdstad Santa Cruz op Tenerife kreeg het zwaar te verduren door modderstromen en overstromingen. Het noordelijk deel van het eiland kreeg in korte tijd zo'n 180 mm te verwerken.
Het noodweer hing samen met een actieve depressie die over het gebied van de Canarische Eilanden trok. Het populaire vakantiegebied is ook in november en vlak voor Kerst getroffen door noodweer. Op 17 november werd vooral Las Palmas op Gran Canaria getroffen door zware onweersbuien en modderstromen. La Palma werd in november en kort voor Kerst getroffen door noodweer dat vooral op het zuidelijke deel van het eiland huishield.
Kou en sneeuwstormen
In grote delen van Europa zit de winter stevig in het zadel met sneeuwstormen en zeer lage temperaturen. Hevige sneeuwval en storm hebben vooral in het weekeinde van 9 januari in het noordoosten van Duitsland en Polen veel problemen veroorzaakt. Op 2 februari is ook het Duitse Middelgebergte en Beieren getroffen door sneeuwstormen. Boven 400 meter hoogte vielen enkele tientallen centimeters waarbij op de bergtoppen (Grocken, Feldberg, Fichtelberg) windstoten zijn gemeten tussen 110 en 130 km/uur.
Tal van automobilisten kwamen vast te zitten in de sneeuw. Ook Groot Brittannië en Ierland hebben het zwaar te verduren niet alleen door sneeuwval maar ook door extreme kou. In het centrale deel en oosten van Europa zijn op verschillende dagen temperaturen gemeten tussen -20 en -30 graden. Opmerkelijk was in januari de -27,6 graden in het Oostenrijkse Gars (Niederösterreich), de laagste temperatuur in 13 jaar. De vorst is ook doorgedrongen tot het zuidoosten van Europa waar begin deze maand nog zomerse temperaturen zijn gemeten. Alt Nahara in de Schotse hooglanden noteerde temperaturen van 20 tot 22 graden onder nul.
Volgens de Duitse weerdienst viel in Mecklenburg Vorpommern eind januari in 24 uur tijd 43 cm sneeuw en dat bij een stormachtige wind. Inmiddels zijn er ook in andere deelstaten ernstige problemen op de wegen door de aanhoudende sneeuw en ijzel. Wenen kreeg op 7 januari 40 cm sneeuw, een uitzonderlijk grote hoeveelheid voor de hoofdstad. Koud is het ook in veel landen. Noorwegen beleefde de koudste januari in 23 jaar. In het gebied van de Middellandse Zee is vooral in Spanje en Italië de winter hard aangekomen met kou, veel sneeuw en in het zuiden van Spanje uitzonderlijk veel regen. De waterreservoirs in het zuiden van Spanje zijn deze winter goed gevuld: tussen 20 december en 10 januari is hier 200 tot 400 mm gevallen.
Zomer in Griekenland
Alleen het zuidoosten van Europa heeft nog weinig gemerkt van de winter. In Griekenland zijn de afgelopen dagen herhaaldelijk temperaturen gemeten tussen 20 en 25 graden. Heraklion op Kreta telde sinds half december 12 warme dagen met meer dan 20 graden op de thermometer. Op Kreta was Nieuwjaarsdag met 29,8 graden de warmste in de historie.
Meer informatie over het weer in Europa is te vinden op
www.meteoalarm.eu, het platform voor waarschuwingen van de Europese meteorologische diensten.