Nieuwsbericht

WMO Research Award voor KNMI-onderzoeker

02 juli 2019

KNMI-onderzoeker Karin van der Wiel heeft de WMO Research Award for Young Scientists toegekend gekregen. Van der Wiel heeft deze prestigieuze prijs, en een geldbedrag van 1000 dollar, gekregen voor haar onderzoek naar de invloed van klimaatverandering op het voorkomen van extreme neerslag aan de Amerikaanse Golfkust.

Het prijswinnende artikel ‘Rapid attribution of the August 2016 flood-inducing extreme precipitation in south Louisiana to climate change’ beschrijft een klimaatattributiestudie naar aanleiding van hevige overstromingen in de Amerikaanse staat Louisiana in 2016. Het artikel - dat werd geschreven in samenwerking met co-auteurs van het KNMI en het Amerikaanse Geophysical Fluid Dynamics Laboratory - geeft een schatting van de kans op voorkomen van neerslaghoeveelheden zoals in 2016 en hoe deze kans is veranderd door klimaatverandering. 

De overstromingen hadden zeer grote maatschappelijke impact, het onderzoek werd mede daardoor breed opgepakt. De resultaten van de studie zijn op verschillende niveaus binnen de Amerikaanse overheid toegelicht, ter duiding van door klimaatverandering veranderende regionale extremen en natuurrampen. Een jaar later, met hurricane Harvey, kwam de relevantie van de studie nogmaals naar voren, gezien de nabijheid en de vergelijkbaarheid van die gebeurtenis.

In een reactie op de toekenning zegt Van der Wiel zeer vereerd te zijn. “Ik ben de WMO erg dankbaar voor deze eervolle prijs. Wetenschap is een teamsport, dat is voor dit specifieke artikel zeker van toepassing, daarom wil ik ook mijn dank uitspreken naar mijn collega-onderzoekers op het KNMI en in de Verenigde Staten. Het is mijn hoop dat ik met mijn onderzoek kan bijdragen aan het verminderen van de maatschappelijke gevolgen van extreem weer.” 

Dit is de tweede keer dat deze internationale onderzoeksprijs voor jonge wetenschappers aan een Nederlandse onderzoeker wordt uitgereikt. Van der Wiel won eerder de AGU James R. Holton Award voor jonge wetenschappers in de atmosferische wetenschappen.

Karin van der Wiel
WMO Research Award for Young Scientists voor KNMI-onderzoeker. dr. ir. Karin van der Wiel
Schematische weergave
Schematische weergave van de onderzoeksresultaten, bron: NOAA Climate.gov, gebaseerd op Van der Wiel, et al., 2016, HESS.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten