Nieuwsbericht

Workshop Innovations in Climate Services van KNMI en IenM

03 november 2015

“We are the future of our children”. Met die woorden gaf KNMI-Hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven de aftrap voor de driedaagse workshop 'Innovations in Climate Services, die het KNMI van 2 tot 4 november 2015 heeft gehouden in samenwerking met het ministerie van IenM.

Op de workshop komen verschillende organisaties bijelkaar die bezig zijn met klimaatverandering: van onderzoek tot de gevolgen ervan. Niet alleen klimaatonderzoekers maar ook beleidsmedewerkers en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld het Internationale Rode Kruis zijn aanwezig. Zo'n honderd deelnemers uit Europa gaan met elkaar in gesprek om een brug te slaan tussen "Weather Services" en "Climate Services".

Weerinstituten als het KNMI hebben een lange en rijke traditie in het verspreiden van weerinformatie voor verschillende toepassingen, zoals verkeer, veiligheid, gezondheid, toerisme en landbouw. Vaak op een andere tijdschaal en voor andere beslissingen dan bij informatie over de klimaatverandering, maar goed georganiseerd met een omvangrijk grensoverschrijdend netwerk. Een voorbeeld voor de klimaatwetenschappers die er alles aan gelegen zijn om hun kennis over de klimaatverandering zo goed mogelijk te verspreiden. Niet alleen als zender in één richting maar in dialoog met de afnemers. 

Aanleiding voor de workshop in Nederland is het voorzitterschap van Nederland in 2016 bij de EU en het verzoek van de Europese Commissie aan alle EU-landen om in 2017 te beschikken over een goede nationale adaptatiestrategie. Adaptatie of aanpassing aan klimaatverandering is een middel om de kwetsbaarheid van de samenleving voor klimaatverandering te verminderen of er voor te zorgen dat we optimaal profiteren van de kansen die een veranderend klimaat kan bieden. Aanbieders van klimaatinformatie zoals de nationale meteorologische instituten, willen zo goed mogelijk samenwerken met belanghebbenden, zoals de overheid, bedrijven en kennisinstellingen, om de interpretatie en toepassing van klimaatkennis voor besluitvorming en duurzame ontwikkeling verder te verbeteren.

Website: www.innovationsinclimateservices.eu

Verschillende organisaties ontmoeten elkaar tijdens de workshop Innovations in Climate Services . Foto: Bernadet Overbeek, KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten