Nieuwsbericht

Zeer warm, zonnig en vrij droog 2016

30 december 2016

2016 was voor Nederland weer een zeer warm jaar. Met een gemiddelde temperatuur van 10,7 graden komt 2016 net in de top tien van warmste jaren sinds het begin van de metingen. Dit past in de trend van een opwarmend klimaat.

Het jaar begon met twee zachte wintermaanden. Het zeer zachte weer werd afgewisseld door iets koudere perioden. Opvallend was de langdurige ijzel begin januari in het noorden van Nederland waarvoor het KNMI code rood uit gaf.
De lente startte laat in 2016. Zowel maart als april waren koud met tot ver in april winterse buien. In mei overheerste de warmte.

De zomer was gemiddeld zeer warm en komt op de tiende plaats in de rij van warme zomers sinds 1901. Het was zonniger dan normaal, maar ook natter. Vooral de nachten waren warm. Augustus eindigde zeer warm en deze warmte zette zich voort in september, die volop zomers was. Met 17,3 graden in De Bilt was het de op twee na warmste september. 
De herfstmaanden oktober en november verliepen vervolgens juist kouder dan normaal. Eind november en begin december waren vooral de nachten koud. December verliep verder zacht maar eindigde koud met mist.

2016 was zeer zonnig met landelijk gemiddeld circa 1880 uur zon tegenover 1640 uur normaal. Aan de kust scheen de zon het meest; in Zuid-Limburg het minst maar nog altijd 140 meer zonuren dan normaal.
Het was daarnaast een vrij droog jaar met landelijk gemiddeld ongeveer 758 mm neerslag tegenover 849 mm normaal. Het noorden was het droogst. In het westen en zuiden van het land was het iets natter dan normaal.  

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
  2. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten