Klimaatbericht

Zeevlam aan het strand

12 juni 2018

Wie eind mei en begin juni in de duinen nog in de warme zon liep, stuitte op weg naar het strand vaak op een muur van mist. Er was regelmatig een fascinerend verschijnsel aan de kust te bewonderen: zeevlam. Ondanks de hoge temperaturen en zonnig weer – het was de warmste meimaand ooit gemeten – was het direct aan de kust vaak een stuk koeler en grijzer.

Muur van mist

Zeevlam is zeemist die ontstaat doordat warme en vochtige lucht over een oppervlak beweegt dat koud is, waardoor de lucht afkoelt tot het dauwpunt, de temperatuur waarbij de waterdamp condenseert. Dit gebeurt vaak in de lente en zomer als warme vochtige lucht vanuit Zuid-Europa wordt aangevoerd boven land, en vervolgens naar de relatief koele zee beweegt. Als deze mist bij mooi weer weer richting het land beweegt, lost die overdag boven het warme land vaak snel op. In het gebied waar de mist oplost gebeurt dat vaak op spectaculaire wijze en is het fenomeen zeevlam te bewonderen. Op de satellietfoto (figuur 2) is een haarscherpe overgang van mist naar geen mist te zien. De mist lijkt aan de kust ‘vastgeplakt’ te zijn. Als de zeemist toch verder het land opkomt, zie je soms een muur van mist op je afkomen.

Lastig voor weermodellen

Het is soms lastig om een weersverwachting voor deze zeemist te geven. Vaak is het wel duidelijk of er mist op zee ontstaat. Maar of deze ook de kust opkomt en het land intrekt is afhankelijk van onder meer  de windkracht en -richting. Is de wind aflandig en krachtig genoeg dan zal er geen zeemist ontstaan. Is er weinig wind, dan lost de mist boven land op, maar kan later in de middag een zeewind opsteken waarbij de mist toch weer het land opkomt. Bij noordelijke of westelijke wind is er grotere kans op mist aan de kust. Daarnaast zijn eventuele (onweers)buien die vanuit land de zee optrekken een factor van belang. Deze kunnen tijdelijk de mist ‘wegblazen’ maar met het extra vocht dat ze aanleveren kan de mist ook weer snel terugkomen. De meteoroloog maakt voor zijn advies gebruik van een combinatie van modeluitkomsten en waarnemingen. Dit is maatwerk op korte termijn (‘nowcasten’).

 

KNMI-klimaatbericht door Ruben IJpelaar

 

Figuur 1. Zeevlam, een muur van mist. Foto: Jannes Wiersema.
Figuur 1. Zeevlam, een muur van mist. Foto: Jannes Wiersema.
Figuur 2. Satellietbeeld van zeevlam 20 mei 2018 13:10 bij noordwestkust. Bron: Dundee University.
Figuur 2. Satellietbeeld van zeevlam 20 mei 2018 13:10 bij noordwestkust. Bron: Dundee University.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten