Nieuwsbericht

Zomer 2007 vooral in Zuidoost-Europa heet

26 september 2007

Nu ook in Zuid-Europa de zomer op zijn retour is maken ook de KNMI’s van die landen de balans op. Vooral de zuidoostelijke helft van Europa ging gebukt onder hitte, het zuidwesten had het wat minder warm dan de laatste jaren.

Griekse zomer warmste in halve eeuw
De opmerkelijkste cijfers komen uit Griekenland waar de zomer van 2007 de warmste was in zeker een halve eeuw. Sommige delen van het land kregen te maken met temperaturen zoals niet eerder gemeten. De zomer telde naar Griekse maatstaven (minstens twee dagen lang meer dan 37 graden en ook etmaalgemiddelde zeker 31 graden) drie hittegolven. De eerste, in juni, trof vooral het oosten en zuiden. Athene had die maand een gemiddelde maximum van 33,9 graden. Een week lang werd op verschillende plaatsen 40 tot 46 graden gemeten. De tweede hittegolf in juli trof vooral het westen en noorden met in Thessaloniki (44 graden) de hoogste temperaturen ooit. Athene meldde in juli een gemiddeld maximum van 36,1 graden, op twee na het hoogste gemiddelde ooit. Nog warmer waren juli 2000 (36,3 graden) en juli 1988 (36,2 graden). De derde hittegolf eind augustus ging vergezeld van zeer krachtige winden en catastrofale bosbranden. Door de weinige regen, ook in het voorgaande regenseizoen was de natuur in de brandende zon sterk uitgedroogd. Verschillende plaatsen hadden tussen oktober 2006 en maart 2007, de regentijd maar 14 tot 40% van de hoeveelheden gehad die daar normaal vallen. 

Natte zomer in Duitsland
In Duitsland viel de zomer in veel regio’s juist in het water. Vooral het noorden en oosten van Duitsland was nat met lokaal bijna twee keer zoveel regenwater dan normaal. Op 16 juli werd in het oosten van Duitsland (Coschen/Brandenburg) 38,6 graden gemeten, maar de warmte was steeds van korte duur. Lokaal kwam de temperatuur ’s nachts ook al dichtbij het vriespunt.

Warmterecords Oostenrijk en Italië
Oostenrijk boekte in het oosten een van de warmste zomers ooit. Een aantal plaatsen kwamen zelfs hoger uit dan in de legendarische zomer van 2003. Eisenstadt bij Wenen noteerde 23 dagen boven de 30 graden. Andau in Burgenland meldde op 20 juli 39,5 graden, dat is maar 0,2 graad onder het landrecord van 27 juli 1983 in Dellach.

Extreem heet was het ook in Italië. Catania op Sicilië meldde in juli een maandgemiddeld maximum van ruim 33 graden. Op verschillende dagen werd in het zuiden van Italië 40 tot 45 graden gemeten, Palermo noteerde op 31 augustus zelfs een minimum van 32,7 graden. Cefalu ook op Sicilië maakte het in de nacht van 24 op 25 juni nog bonter met een minimum van 36,7 graden, de warmste nacht ooit ergens in Europa. Ook de zuidelijke helft van Italië kampte met enorme bosbranden en droogte.

Elders in Europa
Portugal, Spanje en Frankrijk hadden een minder warme zomer dan de laatste jaren met veel regen. In het noorden en westen van Frankrijk werd twee tot drie keer de normale zomerhoeveelheid gemeten. In Engeland viel vooral in juni en juli uitzonderlijk veel regen. England an Wales beleefden de natste zomer sinds tenminste 1766 toen hier de neerslagmetingen zijn begonnen. Scandinavië profiteerde net als de afgelopen jaren vaak van de warmte. In Noorwegen lagen de gemiddelden zo’n 1 tot 1,5 graad boven de norm. In het noorden, westen en zuidwesten van Europa en ook ons land bood de zomer echter veel wisselvalligheid en ontbrak het aan een langere mooi periode.

Zomer 2007 in Griekenland warmste in zeker vijftig jaar

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten