Op 22 september staat de herfst ook op de astronomische kalender en is de zomer echt voorbij. Het weer van zomer van 2008 was zeker voor wie zijn vakantie hier doorbracht, teleurstellend. Wisselvalligheid was troef, ook in de eerste twee weken van september.
Daarbij regende het in de zomermaanden vaak en soms ook hevig. Op 6 dagen viel op ten minste één weerstation van het KNMI zeker 50 mm , soms meer dan 80 mm binnen 24 uur. Alleen in juni viel het nog mee met de regen. In het noorden heerste zelfs droogte. Juli en augustus waren echter te nat. Bijna dagelijks viel er op zijn minst ergens in ons land regen: zo telde juli maar 5 droge dagen en augustus slechts 3. Op verschillende dagen was sprake van heftig weer met zware regen- en onweersbuien. Op 3 augustus werd in Friesland en Groningen schade aangericht door een windhoos. Op 22 juni vielen in het oosten hagelstenen als golfballen.
Gemiddeld over het land leverden de drie maanden van de meteorologische zomer, juni, juli en augustus, 260 mm op tegen 202 als norm. Maastricht was met 355 mm de natste plaats, terwijl op de vliegbasis Twenthe maar 172 mm werd gemeten.
Mooiste dagen al vóór de zomer
Door het vele wisselvallige en natte weer waren er maar weinig mooie dagen. Het KNMI noemt een dag met veel zon, warmte en weinig of geen regen een mooi-weerdag. Voor internationaal gebruik worden mooi-weerdagen aangeduid als ADS-dagen. De “A” staat voor een temperatuur “Above normal” , de “D” voor “Dry” en de “S” voor “Sunny”. De afgelopen zomer telde maar 15 ADS-dagen, waarvan 6 in juni, 5 in juli en 4 in augustus. De zomer had zijn kruit al in mei verschoten; die maand telde 15 mooi-weerdagen. Vorig jaar was dat ook zo: april 2007 telde 18 mooie dagen, mei telde er 9 en de drie zomermaanden samen maar 17. Na het veel belovende voorjaar liet het fraaie weer het dus afweten, maar toch kwam de zon nog aan zijn normale aantal uren. Dat was vooral te danken aan de zonnige juni. In juli week het aantal zonuren nauwelijks af van normaal, maar augustus was ronduit somber. Zoals zo vaak kreeg het noordwestelijke kustgebied het vaakst de zon te zien, terwijl Limburg het vaakst tegen een bewolkte hemel aankeek.
De enige meevaller was de temperatuur: in De Bilt was de zomer met gemiddeld 17,3 graden tegen 16,6 normaal bijna een graad te warm. Tropische dagen waren er echter niet veel, De Bilt telde maar één dag met minstens 30 graden tegen 3 normaal. In Eelde klom de temperatuur op 2 juli tot 34,3 graden, zeldzaam warm voor dit deel van ons land.
Nachtelijke warmte
Ook in augustus lag de temperatuur, ondanks het bewolkte en natte weer, met gemiddeld 17,4 graden in De Bilt nog 0,2 graad boven de norm. Het naar verhouding voor zo’n wisselvallige maand nog hoge gemiddelde danken we vooral aan de nachtelijke warmte. De gemiddelde minimumtemperatuur was met 13,2 graden tegen 12,0 graden als langjarig gemiddelde een stuk hoger. De gemiddelde maximumtemperatuur was met 21,8 graden tegen 22,3 normaal aan de magere kant.
Natte augustus
Gemiddeld over het land viel in augustus 100 mm tegen 60 mm normaal. Vooral in de kustgebieden was het nat met 153 mm op Terschelling en 267 mm op Ameland. Normaal valt hier in de derde zomermaand 71 mm. De laatste jaren is augustus vaker heel nat geweest: augustus 2002 (295 mm in het Drentse Eext), augustus 2004 (325 mm in Maasland, Westland) en augustus 2006 (Schoondijke 320 mm).
Meer regen aan de kust
Uit onderzoek door het KNMI blijkt dat de neerslagextremen in een warmer klimaat toenemen, sterker nog dan eerst was gedacht. De verhoogde neerslag in de kust hangt samen met de warmere Noordzee.
De afgelopen tijd is Nederland in alle seizoenen opgewarmd. In de winter is de temperatuur in het...
27 november 2024 - KlimaatberichtStorm Conall bereikt woensdag 27 november Nederland. We verwachten woensdagavond in het noorden v...
26 november 2024 - NieuwsberichtOp dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...
22 november 2024 - KlimaatberichtIn het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht