De zomer van 2009 was warm. Het was zelfs de negende warme zomer op rij, zodat de 21e eeuw nog louter warme zomers op zijn naam heeft staan. Bovendien was het zonnig en droog, maar door de vele wisselingen ontbrak het dit jaar aan een lange periode met standvastig weer.
Het meest opvallend was echter de warmte. In De Bilt was de gemiddelde zomertemperatuur ongeveer 17,4 graden tegen 16,6 graden als langjarig gemiddelde. De drie zomermaanden waren stuk voor stuk warm met de grootste afwijking in augustus. Het gemiddelde van de oogstmaand was 18,5 graden tegen 17,2 graden normaal.
De enige tropische dag in De Bilt was in augustus. Ell in Limburg registreerde op deze 20 augustus, voorafgaand aan het onweer, zelfs 37 graden. Voor veel weerstations was die dag één van de warmste in de meetreeks van 50 tot 100 jaar. De 13e juni was de koudste dag met een minimumtemperatuur van 0,9 graden op de vliegbasis Twenthe.
Augustus was met landelijk gemiddeld 34 mm tevens de droogste zomermaand. Ook juni was aan de droge kant terwijl juli een natte maand was. Gemiddeld over het land viel in juli 110 mm tegen 70 mm normaal. De balans voor de zomer sloeg uiteindelijk naar de droge kant uit. Landelijk viel in drie maanden 189 mm neerslag tegen 202 mm normaal.
De zwaarste regen viel tijdens de onweersbuien op 3 juli met lokaal meer dan 70 mm in de omgeving van Apeldoorn en Boxmeer. Die hoeveelheid viel op 7 juli ook in de Noordoostpolder. Op 21 juli en 20 augustus is schade aangericht door grote hagelstenen van zo'n 5 cm doorsnee. Ook op 28 augustus trokken verscheidene onweersbuien over het land die vooral in de zuidwestelijke helft en het midden actief waren. De buien leverden lokaal tientallen millimeters op, Leiden kreeg 50 mm.
Positief punt van de zomer was het groot aantal uren zon. Gemiddeld over het land scheen de zon 729 uur tegen 591 uur normaal. Het zonnigst was het noordelijk kustgebied met lokaal 799 uur.
Ook in verschillende andere Europese landen was de zomer warm, zonnig en droog. In het gebied van de Middellandse Zee was vooral augustus warm met herhaaldelijk op grote schaal temperaturen tussen 35 en 40 graden en hoger. Catania op Sicilië zat op 25 juli met 45 graden dicht tegen het warmterecord. Dankzij de aanhoudende warmte is de temperatuur van het water van de Middellandse Zee opgelopen tot waarden van 25 tot 27 graden. Dat is iets meer dan het langjarig gemiddelde maar minder dan in 2003 toen de zeewatertemperatuur waarden bereikte tussen 28 en 31 graden.
Het zat eraan te komen, maar nu is het zeker: het aardoppervlak was nooit eerder sinds metingen z...
10 januari 2025 - KlimaatberichtDe klimaatstreepjescode waar we elk jaar een streep voor de gemiddelde temperatuur in De Bilt van...
08 januari 2025 - KlimaatberichtIn China is er om 02:05 uur Nederlandse tijd (09:05 uur lokale tijd) een aardbeving met een magni...
07 januari 2025 - NieuwsberichtHet KNMI heeft een aantal verplichte publieke taken, zoals het opstellen van een algemeen weerber...
07 januari 2025 - Nieuwsbericht