Nieuwsbericht

Zomer met drie extreem warme perioden

30 augustus 2019

De zomer kende drie extreem warme perioden. In juli werd na bijna 75 jaar het nationaal hitterecord verbroken. Uiteindelijk werd het op 25 juli 40,7 °C in Gilze-Rijen. Nog nooit eerder kwam de temperatuur in Nederland boven de 40°C. Ook eind augustus werd een record gevestigd: nog nooit eerder was er zo laat in het jaar een hittegolf.

Slechts in drie zomers was het warmer dan dit jaar, sinds tenminste 1901, het begin van de metingen. Alle zomermaanden waren warmer dan normaal, met als uitschieter juni. Die maand was zelfs de warmste juni sinds 1901, met als hoogtepunt 36,5°C in Hupsel op 25 juni. 

De laagste temperatuur van de zomer werd op 4 juli in Twente gemeten: 3,9 °C. De eerste twintig dagen van de maand was het wisselvallig met temperaturen rond normaal, daarna werd het steeds warmer. Op 23 juli gaf het KNMI een code oranje uit voor extreme hitte. Op 24 juli werd na bijna 75 jaar het hitterecord van Warnsveld verbroken. De volgende dag werd het op acht KNMI-stations in het zuiden en oosten warmer dan 40 graden, de hoogste temperatuur werd in Gilze-Rijen gemeten: 40,7 °C. De hittegolf eindigde op 27 juli. 

Augustus begon warmer dan normaal, maar werd halverwege wisselvallig en vrij koel. Eind augustus kregen we van 23 tot en met 28 augustus opnieuw te maken met een hittegolf. Nog nooit was er zo laat in het seizoen een landelijke hittegolf. In totaal werden in De Bilt 73 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger), 25 zomerse en 11 tropische dagen gemeten, tegen 60, 21 en 4 normaal.

De meeste neerslag viel in het noordwesten, in het oosten was het net als vorig jaar zeer droog

De zomer was aan de droge kant. Door het vaak buiige karakter was de hoeveelheid neerslag grillig verdeeld over het land. De meeste neerslag viel in het noordwesten, plaatselijk ongeveer 225 millimeter. In het oosten was de zomer net als vorig jaar zeer droog, plaatselijk viel daar niet meer dan ongeveer 121 millimeter.
 

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten