Nieuwsbericht

Zomer was vrij warm maar zeer nat en iets te somber

31 augustus 2007

Van de drie zomermaanden dit jaar bood augustus het aardigste weer. In het grootste deel van het land was het vrij droog, de zon haalde het normale aantal uren en de temperatuur was vrijwel normaal.

Juni was weliswaar een stuk warmer maar net als juli somber en nat. Juli was een vrij koele maand. Uiteindelijk heeft dat een vrije warme zomer opgeleverd met iets te weinig zon maar veel te veel regen. Een langere periode met standvastig zomerweer was er ook niet bij, zodat het weer veel vakantiegangers die in ons land zijn gebleven ongetwijfeld heeft teleurgesteld.

De zomer gaat met een gemiddelde temperatuur van 17,2 graden in De Bilt de boeken in. Het langjarig zomergemiddelde is 16,6 graden zodat we kunnen spreken van een vrij warme zomer. Het weer was echter zeer wisselvallig en vaak nat. Gemiddeld over het land viel 303 mm tegen 202 normaal. Vooral juli was nat, met landelijk 155 mm op één na de natste in honderd jaar. De soms hevige regen gaf aanleiding tot wateroverlast. Veel buien gingen vergezeld van onweer, waarbij op 14 juni en 26 juli ook valwinden en windhozen optraden. De zon was wat minder te zien dan in een normale Hollandse zomer. Landelijk gemiddeld scheen de zon 555 uur tegen 591 uur normaal. 

Hete zomer in Zuid-Europa
Het zuiden van Italië beleefde eind augustus op de valreep van de zomer nog een hittegolf. In Pescara steeg het kwik op 30 augustus tot 45,0 graden, Amedola noteerde 43,6 graden. Op 31 augustus gaf Palermo zelfs een minimumtemperatuur door van 32,6 graden. De zeer warme lucht, die ook in het zuidoosten van Europa hoge temperaturen van rond 40 graden oplevert, wordt vanuit het noorden verdreven. Ook in Griekenland gaan de temperaturen komende week fors omlaag en kan er neerslag vallen.     

Daarmee komt hier een einde aan een van de warmste en droogste zomers, in Griekenland ook met rampzalige toestanden door de enorme bosbranden. Vooral in Italië en Griekenland was de zomer warm met op verschillende dagen meer dan 40 graden. Griekenland kreeg verspreid over juni, juli en augustus drie hittegolven te verwerken met temperaturen van soms meer dan 45 graden. Elefsis niet ver van Athene noteerde op 24 juni een aantal uren achtereen 46 graden. Ook in het zuiden van Spanje en Portugal werd op verschillende dagen 40 tot 45 graden gemeten, Frankrijk bleef er net onder de 40 graden met op 26 augustus 38,9 in Carpentras. In Noord-Europa was het op de laatste dagen van augustus al een beetje winter met in Finland en Noorwegen lokaal sneeuw en vorst.






         

Recordwarme en kurkdroge juli 2006 naast natte juli 2007* (Foto: Jacob Kuiper, WPI/KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten