Bij Roermond vond in de vroege ochtend van 13 april 1992 een aardbeving plaats van 5,8 magnitude op de schaal van Richter. Het is de zwaarste aardbeving ooit in Nederland gemeten.
Het epicentrum van de aardbeving lag enkele kilometers ten zuidenwesten van Roermond, bij Linne en vond plaats op een voor Nederland relatief grote diepte van 15 kilometer. De beving werd dertig jaar geleden gevoeld tot in Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en Engeland.
De aardbeving werd veroorzaakt door een verschuiving langs de Peelrandbreuk
De beving was een natuurlijke aardbeving door spanningsvelden in de aardkorst. De aardbeving werd veroorzaakt door een verschuiving langs de Peelrandbreuk, de noordoostelijke begrenzing van de Roerdalslenk. Deze slenk loopt van zuidoost naar noordwest door Limburg en Brabant, vanuit Duitsland. Twee grote breuken begrenzen de slenk, de Peelrandbreuk in het noorden en de Feldbissbreuk in het zuiden.
Veel huizen en gebouwen werden door de aardbeving beschadigd. Vooral in het gebied tussen Roermond, Maaseik en Heinsberg bereikte de intensiteit een waarde van ruim VII op de twaalfdelige Mercallischaal. Onder meer door de solide constructie van huizen en gebouwen bleef de schade, gezien de kracht van de beving, in het algemeen beperkt. Naschokken vonden plaats over een gebied van 100 kilometer vanaf Roermond tot aan Alsdorf, net over de grens in Duitsland.
De meeste natuurlijke aardbevingen komen voor in het zuiden van Nederland
De meeste natuurlijke aardbevingen komen voor in het zuiden van Nederland. Naast natuurlijke aardbevingen komen in Noord-Nederland sinds 1986 geregeld geïnduceerde bevingen voor, veroorzaakt door gaswinning. De zwaarste geïnduceerde aardbeving in Nederland met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter was op 16 augustus 2012 in Huizinge.
Vandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...
10 december 2024 - KlimaatberichtKNMI klimaatgedicht 2024
05 december 2024 - KlimaatberichtDe nieuwe weersatelliet Meteosat 12 is vanaf vandaag operationeel. Deze satelliet is de eerste va...
04 december 2024 - NieuwsberichtEllen Verolme start 1 februari 2025 als directeur bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch In...
03 december 2024 - Nieuwsbericht