Uitleg over

Aardbeving Roermond 1992

Bij Roermond vond in de vroege ochtend van 13 april 1992 een beving plaats van 5,8 op de schaal van Richter. Het is de zwaarst gemeten aardbeving in Nederland.

De aardbeving in Roermond is de sterkste gemeten natuurlijke aardbeving die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden. Veel huizen en gebouwen werden door de aardbeving beschadigd. Vooral in het gebied tussen Roermond, Maaseik en Heinsberg bereikte de intensiteit een waarde van ruim VII op de twaalfdelige Mercallischaal.

Landafschuivingen

De beving werd gevoeld tot in Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en Engeland. In het landschap traden landafschuivingen, oeververzakkingen en zandfonteinen op. Deze verschijnselen ontstaan door seismische trillingen in een instabiele, met water verzadigde bodem. Dit proces wordt liquefactie genoemd.

Schade

De beving vond plaats op een voor Nederland relatief grote diepte van 15 kilometer. Ook door de solide constructie van huizen en gebouwen bleef de schade, gezien de kracht van de beving, in het algemeen beperkt. Voor Nederland alleen werd de schade toen geschat op ongeveer 170 miljoen gulden (77 miljoen euro).

Waterkeringschade door aardbeving bij Roermond in 1992. Je ziet scheuren in de rechteroever van de Maas bij Leeuwen, tegenover Buggenum. (Bron: Rijkswaterstaat/Henk Bakker)

Meer uitleg over

  • Seismogram van de aardbeving in Leermens en Huizinge (15 en 16 augustus 2012).

    Seismische metingen

    Seismische waarnemingen vormen de basis van inzichten in aardbevingen. Seismometers vertalen trillingen in de aardkost naar een seismogram.
  • Afbeelding van de tektonische platen op aarde

    Platentektoniek

    Platentektoniek is een geologisch verschijnsel waarbij delen van de aardkorst ten opzichte van elkaar verschuiven. Hierdoor kunnen aardbevingen ontstaan.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over