Uitleg over

Aardbevingen wereldwijd

In bepaalde delen van de wereld waar continenten elkaar raken, komen de zwaarste aardbevingen voor.

De meeste aardbevingen ontstaan door bewegingen van de aardkost, oftewel door platentektoniek. Ze kunnen ook ontstaan door vulkaanuitbarstingen, meteorietinslagen, (kern)explosies en mijnbouw- of gaswinningactiviteiten. Aardbevingen in de zeebodem kunnen een tsunami (vloedgolf) veroorzaken.

Ring van vuur

De belangrijkste aardbevingszone ligt rondom de Grote Oceaan. Deze zone heet de Circum-Pacifische gordel, of wat poëtischer 'ring van vuur'. Hier liggen onder andere de Filipijnen, Japan, Alaska, Californië, Mexico, Peru en Chili aan. Deze landen worden regelmatig door catastrofale aardbevingen getroffen.

Mediterrane-Transaziatische gordel

Een tweede zone, de Mediterrane-Transaziatische gordel, loopt van het gebied rond de Middellandse Zee (Marokko, Algerije, Italië, Griekenland en Turkije) oostwaarts door Iran, het Himalayagebergte en China. Deze zone sluit via Indonesië weer aan op de Circum-Pacifische gordel.

Mid-Atlantische rug

Ook in de oceanen komen smalle zones met aardbevingen voor. Hier drijven de platen uit elkaar en wordt nieuwe aardkorst gevormd. Een voorbeeld hiervan is de Mid-Atlantische rug midden in de Atlantische Oceaan.

Subductie

In de oceanische zones stolt magma tot nieuwe korst. Langs de randen van de Grote Oceaan wordt materie in de mantel opgenomen in subductiezones. Subductie is het proces waarbij een oceanische plaat onder een continentale plaat schuift. Vrijwel alle grote aardbevingen in de wereld zijn ontstaan als gevolg van subductie. Op oceanische ruggen komen alleen kleinere schokken voor en dan nog voornamelijk langs de grote dwarsbreuken, ook wel transformbreuken genoemd.

Meer uitleg over

  • Afbeelding van de tektonische platen op aarde

    Platentektoniek

    Platentektoniek is een geologisch verschijnsel waarbij delen van de aardkorst ten opzichte van elkaar verschuiven. Hierdoor kunnen aardbevingen ontstaan.
  • Charles Richter

    Magnitudeschalen

    De magnitudeschaal van Richter geeft de kracht van aardbevingen weer. De intensiteitsschaal van Mercalli richt zich op de gevolgen.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over