Uitleg over

Zomers Waddenweer

Het temperatuurverloop op de Wadden is een hoofdstuk apart. Op frisse dagen kan het er toch warm zijn.

De zon schijnt in een zomermaand aan de kust zo'n 50 uur langer dan in het oosten van het land. Zowel in mei als in juni mag op de Wadden zo'n 226 tot 252 uur zon worden verwacht.

Bodemtemperatuur

Het temperatuurverloop is op de Wadden een hoofdstuk apart. Op frisse dagen kan het dankzij de zon warm zijn, zeker op windbeschutte plekjes achter de duinen.

De temperatuurverschillen hangen samen met de bodem. Strandgangers weten dat zand brandend heet kan worden. Temperaturen van 50 graden zijn daar geen uitzondering, ook bij een luchttemperatuur van nog geen 20 graden. De gemiddelde temperatuur, 's middags zo'n 17 tot 20 graden, zegt dus vaak niet veel over de voelbare warmte op de Waddeneilanden.

Tropische dagen boven 30 graden zijn er zeldzaam, maar komen wel voor. Vooral later in de zomer als het water in de Waddenzee flink is opgewarmd.

Meer uitleg over

  • Het weerstation op de fiets waarmee KNMI-onderzoeker Theo Brandsma onderzoek deed naar het warmte-eilandeffect van Utrecht ©KNMI

    Stadsklimaat

    Begin negentiende eeuw merkte de Londense chemicus en wolkenkenner Luke Howard als eerste op dat het klimaat in steden anders is dan in het gebied daarbuiten.
  • Foto: Tineke Dijkstra

    Extreme neerslag

    Veelgestelde vragen over extreme neerslag in Nederland.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over