Uitleg over

Zomers Waddenweer

Het temperatuurverloop op de Wadden is een hoofdstuk apart. Op frisse dagen kan het er toch warm zijn.

De zon schijnt in een zomermaand aan de kust zo'n 50 uur langer dan in het oosten van het land. Zowel in mei als in juni mag op de Wadden zo'n 226 tot 252 uur zon worden verwacht.

Bodemtemperatuur

Het temperatuurverloop is op de Wadden een hoofdstuk apart. Op frisse dagen kan het dankzij de zon warm zijn, zeker op windbeschutte plekjes achter de duinen.

De temperatuurverschillen hangen samen met de bodem. Strandgangers weten dat zand brandend heet kan worden. Temperaturen van 50 graden zijn daar geen uitzondering, ook bij een luchttemperatuur van nog geen 20 graden. De gemiddelde temperatuur, 's middags zo'n 17 tot 20 graden, zegt dus vaak niet veel over de voelbare warmte op de Waddeneilanden.

Tropische dagen boven 30 graden zijn er zeldzaam, maar komen wel voor. Vooral later in de zomer als het water in de Waddenzee flink is opgewarmd.

Meer uitleg over

  • Onweer

    Onweersdagen

    Een onweersdag is een dag waarop ergens op een weerstation van het KNMI minstens één donderklap wordt gehoord. In ons land onweert het jaarlijks gemiddeld op 25 dagen.
  • Hoogste uurlijkse windsnelheid (m/s) die eenmaal per jaar wordt overschreden ©KNMI

    Stormen in Nederland

    Een storm behoort tot de normale verschijnselen in ons klimaat. Toch duurt het vaak lang voor zich weer eens een storm van betekenis aandient.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over