Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zaterdag 25 januari tot donderdag 06 februari

Synoptische ontwikkeling:

Een hoog boven Centraal Europa trekt zuidoostwaarts, waarna vanaf begin van de volgende week een vrij strakke zonale stroming op gang komt. Het wordt dan naar alle waarschijnlijk een komen en gaan van depressies met frontensystemen, waarbij nabij een enkele randstoring soms veel wind mogelijk is.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De uitvoer is grotendeels consistent met die van vorige runs. De actieve randstoring van dinsdag is in de meest recente deterministische uitvoer fors afgebouwd. Echter, er zijn nog behoorlijk veel leden die wel met een fors windveld komen. In de EPS zien we kansen van rond de 80% op zware windstoten in de kustgebieden. Dinsdag is de kans op uitschieters van meer dan 100 km/uur in het noordwesten afgebouwd naar rond 25%. De periode vanaf zondag 26 t/vrijdag 31 januari is het zacht en wisselvallig met iedere dag 80-90% kans op neerslag, pas in de eerste week van februari neemt de kans op neerslag iets af.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Eerst rustig, droog weer met veel bewolking en 's nachts kans op mist. Vanaf zondag overgang naar zacht en wisselvallig weer met soms veel wind.

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (60-70%) op een zacht en wisselvallig weertype.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 23/01/2020 04.23 uur LT