Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van woensdag 12 mei tot maandag 24 mei

Synoptische ontwikkeling:

Tot en met vrijdag 14 mei bevinden we ons aan de oostflank van een nagenoeg stationaire bovenluchttrog met aan de grond de laagste druk nabij Groot-BrittanniĆ«, waaromheen zich enkele randstoringen bevinden die ons weer van tijd tot tijd beĆÆnvloeden. Later op vrijdag en in het weekeinde schuift de bovenluchttrog door richting Oost-Europa en bevinden we ons tijdelijk onder invloed van een rug van hogedruk. In de loop van zondag 16 mei zien we in de meeste ENS-leden een zonale (zuidwestelijke) stroming op gang komen met de straalstroom ten zuiden van ons land, waardoor we ons vooral in de getransformeerde polaire lucht en onder koude bovenluchten zullen bevinden. Randstoringen zullen onze omgeving van tijd tot tijd passeren.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

In de getransformeerde maritiem polaire lucht liggen de maxima over het algemeen iets onder normaal en de minima rond of iets boven normaal. Door de zuidelijke straalstroom en de nabijheid van koude bovenlucht in onze omgeving, blijft het wisselvallig en zullen er regelmatig buien voorkomen (hetgeen duidelijk te zien is aan de dagelijkse gang in het neerslagsignaal en de CAPE-waarden). Actieve depressies met veel wind blijven daardoor waarschijnlijk wel buiten onze omgeving. Vrijdag en tijdens het weekend lijkt het weer tijdelijk wat stabieler te zijn, helemaal droog blijft het echter ook dan niet.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Aanhoudend licht wisselvallig met temperaturen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde (1991-2020). De dagelijkse neerslagkans ligt rond de 40%.

Samenvatting EPS-periode:

Wisselvallig met maxima onder normaal en minima rond normaal. De dagelijkse neerslagkans neemt toe naar 70%.

Paraaf meteoroloog: wijs

Uitgifte: 10/05/2021 04.23 uur LT