Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van woensdag 08 juli tot maandag 20 juli

Synoptische ontwikkeling:

Aanvankelijk hebben we te maken met een zonaal stromingspatroon tussen lage druk boven Scandinaviƫ en het Azorenhoog. We bevinden de eerste dagen in de maritiem polaire lucht, waarbij het polaire font de eerste dagen min of meer west-oost georiƫnteerd in de buurt van ons land ligt. Vanaf gaat het hoogtepatroon wat meer meanderen en krijgen we te maken met meer cyclonaliteit in de bovenlucht. Hierdoor worden enkele golven in het polaire front 'aangeslagen' en trekken deze mogelijk over of dicht langs ons land. Vanaf zaterdag 11 juli komen we meer en meer aan de voorzijde van een hoogterug en treedt er stabilisatie op. Aan de grond verplaats het centrum van hoge druk zich naar de Britse Eilanden.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Het polaire front ligt tot en met vrijdag in de buurt, waarbij het de vraag is aan welke kant van het front ons land komt te liggen. De exacte koers en activiteit van de diverse randstoringen die langs het front ontstaan is nog onzeker. Dit zorgt voor een duidelijk lagere voorspelbaarheid dan gemiddeld op deze termijn. De neerslagkansen in de periode van woensdag tot zaterdag zijn nog steeds aan de hoge kant. Wat opvalt is dat er nog steeds enkele EPS-leden zijn met veel wind op vrijdag 10 juli, maar de kansen zijn ten opzichte van de voorgaande runs afgebouwd (< 10% kans op zware windstoten). Vanaf het weekeinde van 11-12 juli zien we in de EC cluster-plaatjes steeds overtuigender een voorkeur voor een geblokkeerd patroon met een hoog ten westen van ons, waarbij de temperaturen aanvankelijk iets beneden het langjarig gemiddelde blijven. Tegen het einde van de EPS-periode zien we nog maar 1 cluster waarbij het hoog wat meer ten noorden van ons land komt te liggen. De neerslagkansen blijven dan klein en de kans op temperaturen boven normaal neemt dan toe.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Aanvankelijk wisselvallig met soms regen of buien. In het weekeinde overgang naar een droog weertype. De middagtemperaturen liggen meestal enkele graden onder het langjarige gemiddelde.

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (70-80%) op een overwegend droog weertype met oplopende temperaturen.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 06/07/2020 04.29 uur LT