Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 15 december 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hoog boven Scandinavie zorgt voor een oostelijke stroming. Zaterdagnacht wordt de stroming zuidoostelijk. Zaterdag trekt een randstoring over het noordwesten van de Britse Eilanden noordoostwaarts. Zaterdagavond bereikt een bijbehorend, duidelijk herkenbaar NW-ZO georienteerd frontaal systeem het zuidwesten. Het front (een occlusie met warmtefrontkarakter) passeert in de loop van de nacht naar zondag.

Modelbeoordeling:

De representatie van de bewolking in de diverse uitvoer blijft matig. De Harmonie36 uitvoer is te vochtig met te veel ST en overdag te lage temperatuur. In de Harmonie40 uitvoer is er duidelijk te weinig bewolking, daarmee is ook de temperatuur te laag. De Hir uitvoer lijkt slecht op de waarnemingen, de EC uitvoer stemt meer overeen maar de basishoogte lijkt niet altijd realistisch (te laag). De verwachting van de neerslagsoort bij het frontaal systeem lijkt redelijk eenvoudig, mits de temperatuur aan de grond goed ingeschat kan worden. Grootschalige signalen van "ijzel" in de Harmonie NESO uitvoer lijken ons nu niet waarschijnlijk. Zie neerslag.

Aandachtspunten

Temperatuur:

In het bewolkte gebied is de uitvoer duidelijk te koud, in de opklaringen vrij goed. Tmin ligt rond het vriespunt (iets eronder in opklaringen, iets erboven onder bewolking). Overdag wordt de dagelijkse gang ook weer bepaald door bewolking, Tmax rond 2°C. Ook in de nacht naar zaterdag duidelijke verschillen. De EC uitvoer is het warmst met minima rond -3°C. We gaan uit van een stabiele grenslaag met mogelijk wat sterkere ontkoppeling dan in de uitvoer, Tmin rond -5°C. Zaterdag overdag rond het vriespunt, EC uitvoer lijkt wat te warm, maar ook hier weer enige onzekerheid. We gaan er nu van uit dat de temperatuur aan de grond bij het begin van de neerslag in het zuidwesten niet meer onder nul ligt, maar het blijft een aandachtspunt.

Wind:

Eenduidig: zaterdagmiddag buitengaats ZZO 6-7 Bft.

Bewolking:

Er is in het algemeen wat meer bewolking dan in de diverse uitvoer waarbij het er op lijkt dat er in het noorden de meeste bewolking zal zijn. Plaatselijk komt nog ST voor. Met het zuidoostelijk worden van de stroming moet alles noordwaarts trekken, in Frankrijk zit niets.

Neerslag:

Boven de Noordzee ondiepe convectie (FL120-150), duidelijk in alle uitvoer. In intensievere neerslag een signaal voor natte sneeuw, realistisch. De onzekerheid in de neerslagsoort bij het frontaal systeem van zaterdagavond wordt voornamelijk bepaald door de temperatuur aan de grond. In uitvoer (vooral Harmonie en iets mindere mate Hir uitvoer) waarin de grond (onrealistisch) koud is, is er in de NESO uitvoer een signaal voor ijzelvorming. Het verticaal profiel geeft aan dat verder noordoostwaarts (circa de noordoostelijke helft) de neerslag aanvankelijk als sneeuw valt, waarbij accumulatie van 1-3 cm zal optreden, de sneeuw smelt na de passage van het front in enkele uren weer weg.

Zicht:

In de nacht naar zaterdag in het opklaringsgebied, t/m het zuiden van Nederland signalen voor mist. Moeilijk te bepalen of het vocht zich in de vorm van rijp afzet of dat zich mist vormt. We zien het als een mogelijkheid, dan vooral mistbanken.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp

Uitgifte: 14/12/2018 04.41 uur LT.