Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 23 februari 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de noordflank van een hoog boven Frankrijk, met een uitloper boven de Noordzee, voert een zwakke westelijke stroming vochtige maritiem tropische lucht aan. Een ZZO-NNW georienteerd frontaal systeem stagneert boven de Duitse Bocht doordat een hogedrukgebied zich boven Scandinavië opbouwt en er zo een zadelgebied boven het noorden van de Noordzee ontstaat. Het zadelgebied verplaatst zich vannacht langzaam over onze omgeving zuidwaarts. Vrijdag overdag wordt het hoog boven het zuiden van Scandinavie dominant en beweegt het langzaam zuidwaarts richting Polen, waar het in de nacht naar zaterdag aankomt. De stroming in onze omgeving wordt geleidelijk oostelijk waardoor de frontale zone vrijdag overdag westwaarts over het land trekt. Daarbij wordt het front enigszins uit elkaar getrokken door (vochtflux)divergentie onderin en zorgt subsidentie (en overdag ook kortgolvige instraling) voor enige uitdroging.

Modelbeoordeling:

De positie van het grondfront is duidelijk oostelijker dan het front op 850 hPa en de vochtvelden in de onderste 1000 voet (en ook ThetaW950) geven daardoor een beter beeld hiervan. De beschrijving van de vochtige grenslaag is het belangrijkste aandachtspunt. De modellen berekenen actueel duidelijk te weinig St en ook het mistgebied boven de zuidelijke Noordzee en het zuidwesten van het land wordt gemist. Vochtvelden in de onderste niveaus geven indicatief wel een indruk, maar het blijft een kwestie van nowcasten.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:

Op de noordoostelijke Noordzee vannacht en vrijdag overdag seinen voor 7-8 Bft (Venturi-effect langs Noorse bergen), verder geen bijzonderheden.

Bewolking:

Zie modelbeoordeling.

Neerslag:

Tot en met vrijdagochtend soms lichte motregen a.g.v. coalescentie, vanaf de middag overal droog.

Zicht:

Boven zee lokaal, boven land op uitgebreide schaal, matig tot slecht zicht of mist, deels ook dichte mist. In de loop van vrijdag van het oosten uit geleidelijk verbeterend zicht, boven land ook op de dagelijkse gang. In de nacht naar zaterdag nog een signaal voor wat advectieve mist vanuit België in het zuidwesten van het land. Geowind dan 15-20 knopen vanuit het zuidzuidoosten, met name in het noorden en westen dan kans op nevel, verder naar het zuidoosten waarschijnlijk toch profijt van enige lijwerking van de heuvels.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 22/02/2019 00.22 uur LT.