Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 02 december 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een noordelijke stroming voert vochtige maritiem polaire lucht aan. Een hoogtetrog ten zuidoosten van ons land trekt dieper Europa in. Actueel ligt het lagedrukgebied aan de grond boven het noorden van Duitsland. Dit laag trekt opvullend zuidwaarts. Een ingedraaide occlusie ten westen van dit laag ligt om 10 UTC boven de lijn Twente-Maastricht en blijft daar de komende uren in de buurt liggen. Met het zuidwaarts trekken van het laag vanavond en vannacht wordt de stroming (zwak) oostelijk. Hierdoor komen de occlusie(restanten)n samen met koude, vochtige lucht vanuit Duitsland retrograad richting Nederland. Woensdag overdag breiden beide zich weer uit over het land en is er in een zadelgebied verder weinig stroming. Woensdagavond nadert van het westen uit een frontaal systeem.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen eensgezind en beschrijven de actuele situatie goed. Verschillen zien we (uiteraard) in de grenslaagcondities. Actueel zit er (lage) ST bij de ingedraaide occlusie en de modellen laten dat ook zien. Boven Duitsland laat met name Ha40 een groot mistgebied zien. De metingen boven Duitsland geven wel op enkele plaatsen mist maar niet zo uitgebreid als in Ha40. EC en Hirlam laten minder mist zien en zitten dichterbij de actualiteit. De condities uit Duitsland worden vanavond en vannacht naar ons land geadvecteerd en de Harmonies laten een uitgebreid mistveld over met name het oosten van het land. Dat lijkt dus iets te overdreven. We gaan uit van hoofdzakelijk advectieve (lage) St met een kans op mist. Woensdag overdag komen alle modellen met een grijs en nevelig weerbeeld, de kans op mist is dan nog steeds aanwezig en dan ook genoemd in de verwachtingen. Hirlam ziet er onrealistisch uit, dit model laat de St veel te snel optrekken (bekend probleem). Woensdagavond en donderdagnacht trekt de wind aan op nadering van het frontale systeem en worden de condities in het westen beter, maar in het oosten kan nog de hele nacht St en lokaal mist voorkomen. Ook hier lijken de Harmonies de slechte condities wat te uitgebreid te berekenen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Maximumtemperaturen in EC mogelijk wat aan de hoge kant woensdag. We gaan uit van de Harmonies en Hirlam. Verder laat Hirlam het woensdagavond al snel tot vorst komen in opklaringen in het noorden. E.e.a. hangt samen met het te snel optrekken van de St overdag. Lijkt vooralsnog dus niet waarschijnlijk.

Wind:

Actueel noord 7 Bft aan de kust met windstoten van 60-70 km/h. De 7 Bft zal vanmiddag verdwijnen en de 6 Bft in de loop van vanavond. Woensdagavond/donderdagnacht vooral in het noorden op zee weer 6 Bft.

Bewolking:

Nabij de (stationaire) occlusie St, elders voornamelijk SC/CU. Boven de relatief warme Noordzee nog enkele TCU's met toppen FL050-FL060. De (lage) St die boven het westen van Duitsland aanwezig is beweegt later vanmiddag en vanavond langzaam westwaarts en trekt geleidelijk het oosten van ons land in. Woensdag overdag op uitgebreide schaal (lage) St waarbij opvalt dat de Harmonies (en de KEPS) zeer hardnekkige St en mist geeft, Hirlam laat de St waarschijnlijk te snel liften (zie modelbeoordeling) en EC zit daar tussenin. Ook gezien de actuele situatie lijkt EC het beste scenario te hebben. Woensdagavond/donderdagnacht op het frontale systeem boven de Noordzee geeft Hap1 St. De overige modellen houden het bij (lage) Sc en daar gaan we nu ook van uit.

Neerslag:

Nabij de occlusie lichte (mot)regen en boven de Noordzee vanmiddag en morgen nog enkele TCU-buitjes. Woensdag heel af en toe lichte motregen, zal waarschijnlijk toch overwegend droog blijven.

Zicht:

Alleen in het uiterste zuidoosten bij de occlusie matige, mogelijk slechte, zichten in neerslag. Vanavond in het oosten nevelig, mogelijk mistig. Ook woensdag overdag nevelig, mogelijk lokaal mistig.

Paraaf meteoroloog: tuenter

Uitgifte: 01/12/2020 10.36 uur LT.