Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 18 augustus 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied ten zuiden van IJsland koerst oostwaarts en ligt aan het begin van de nacht naar maandag ten noordoosten van Schotland. Een bijbehorend occluderend frontaal systeem trekt over ons land oostwaarts en blijft ten oosten van ons land slepen. Een oude occlusie boven Engeland trekt oostwaarts over de Noordzee en schampt vanavond het noordwesten van ons land. Een golf in het koufront ligt actueel boven de oceaan en wordt vannacht boven Bretagne verwacht. Deze golf beweegt noordoostwaarts en trekt zondagochtend over het (uiterste) zuidoosten van ons land naar Duitsland. Op 500 hPa ligt er actueel een vrij scherpe trog boven de oceaan, duidelijk zichtbaar in de airmassbeelden. Deze hoogtetrog komt naderbij en trekt zondagmiddag als een kortgolvige NW-ZO georiënteerde hoogtetrog over de Noordzee noordoostwaarts, het noordwesten van ons land schampend.

Modelbeoordeling:

Modellen komen steeds meer in lijn mbt tot het langstrekken van de frontale golf. Alles wijst er nu op dat het bijbehorende laag over het uiterste zuidoosten van ons land trekt. De bijbehorende neerslag die zich vnl op de kop van de golf bevindt trekt dan voornamelijk over de zuidoostelijke helft van het land. Vrijwel zeker op verschillende plaatsen meer dan 10 mm, kans op meer dan 20 mm ligt in de ordegrootte van 40% (volgens HarEPS). In het noordwestelijk kustgebied is de kans op regen zondag een stuk kleiner.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:

Na passage occluderend systeem neemt de wind af, maar pas zaterdagavond verdwijnt de laatste 6 in de zuidelijke districten. Zuid van de golf komt in de warme sector veel wind te staan. Dit lijkt nu weggelegd te zijn voor de Ardennen en Eifel. Is nog wel een aandachtspunt voor het uiterste zuidoosten van het land mocht het laag toch een iets noordwestelijker koers volgen.

Bewolking:

Nabij het frontale systeem komt veel St voor, erachter wordt de bewolking convectief van aard. Zondag nabij de golf opnieuw kans op St. Elders hebben we te maken met middelbare en hoge bewolking van de frontale golf met daaronder Sc/Cu en met in ed middag bij de hoogtetrog in het noorden en boven de Noordzee kans op een Cb, top tot FL150. Boven land in de middag kans op TCu met top tot FL120.

Neerslag:

Nabij occlusie af en toe regen, erachter kans op een enkele bui. In de loop van de nacht en morgenochtend perioden met regen, het meest in het zuidoosten. In het westen/noordwesten kans op een bui. Kustconvergentie en inzaaiing spelen hierin mogelijk een rol. In de middag op passage van hoogtetrog noordwest van ons land, boven zee, een enkele bui met daarbij een kleine kans op onweer. Cape rond 700 J/kg, schering rond 15 kn, singe cell, mogelijk slecht georganiseerde multicell. In de middag boven land kans op een enkele bui. Har36 en Hirlam geven hiervoor een signaal.

Zicht:

In neerslag mogelijk matig. In de nacht naar zondag vooral in het noorden in opklaringen kans op nevel.

Paraaf meteoroloog: nolet

Uitgifte: 17/08/2019 11.43 uur LT.