Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 24 juni 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de noordoostflank van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden staat boven ons land een noordwestelijke stroming die in eerste instantie maritiem polaire lucht aanvoert. Het hogedrukgebied heeft een zuidoostwaarts gericht rug tot over het noorden van Frankrijk en het zuiden van Duitsland. In de noordwestaanvoer zien we aan de flank van het hoog diverse zwakke barokliene banden zuidoostwaarts trekken en deze zorgen met name in het noordoosten en oosten van het land voor een verdikking van de Sc-velden waaruit lokaal soms wat lichte regen kan vallen. Geleidelijk wordt de aangevoerde lucht iets vochtiger.

Modelbeoordeling:

Weinig bijzonderheden.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Aanvoer van velden op Sc-niveau. Daar lijkt de komende 48 uur weinig verandering te komen. Kijkend naar de dwarsdoorsnedes zien we dat de dikste bewolking toch vooral voor het noorden en oosten is weggelegd en dat met name in het zuidwesten (dichter bij de rug) het dunst is en de meeste opklaringen kan krijgen. Modellen geven nog een St-kans nabij of net boven het zuidoosten van ons land komende nanacht en vroege ochtend. In de nacht naar maandag een wat grotere St-kans in iets vochtigere lucht met dauwpunten rond 12°C.

Neerslag:

Nabij de barokliene zones soms lichte (mot)regen. De kans erop blijft daar tot eind van de periode aanwezig. Stelt overigens allemaal niet veel voor.

Zicht:

Goed zicht: heldere polaire lucht. Bij de barokliene zones lokaal 5-8 km in coalescentieneerslag.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 23/06/2018 19.20 uur LT.