Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 23 december 2024 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog
Een lagedrukgebied bij Bergen (door Meteo France 'Enol' genoemd) trekt zondag overdag langs de Noorse en Deense kust zuidoostwaarts naar Duitsland, waar het maandag in de loop van de ochtend aankomt. De stroming is westelijk en voert maritiem polaire lucht aan. Een eerste hoogtetrog (T500 rond -36°C) passeert zondagochtend, een tweede later zondagmiddag en aan het begin van de avond. Een ingedraaide occlusie bereikt halverwege zondagavond de noordwestkust en trekt in de nacht naar maandag zuidoostwaarts over ons land, de stroming draait dan naar noordwest. Een rug boven de Atlantische Oceaan trekt oostwaarts en passeert Nederland in de nacht naar dinsdag. Na passage van de rug op dinsdagochtend volgt een zwak warmtefront dat dinsdagochtend het westen van de FIR bereikt.
De uitvoer is grootschalig gezien consistent. In de EC uitvoer, zoals vaker in polaire lucht met een temperatuur enkele graden boven nul, een onrealistische accumulatie van vaste neerslag. De natteboltemperatuur komt niet lager dan 2 a 3°C. Bij de occlusie is bij intensieve neerslag natte sneeuw mogelijk, maar ook die leidt niet tot accumulatie. Het belangrijkste aandachtspunt is de wind. De windsnelheid, ook van de uitschieters, is in de nacht naar maandag is geleidelijk wat minder geworden in de uitvoer van de opeenvolgende Harmonie-runs. Het criterium voor code geel wordt landinwaarts nauwelijks meer bereikt. De stabiele nachtelijke grenslaag boven land draagt ook niet bij aan het ver landinwaarts doordringen van de windstoten. Ook in de details schuift de Harmonie uitvoer. Momenteel staat voor de noordelijke kustprovincies inclusief de Waddenzee en het IJsselmeer een code geel uit. Vooralsnog handhaven we de code geel.
Er wordt geen gladheid verwacht door de buien met korrelhagel omdat de temperaturen van het wegdek ruim boven het vriespunt blijven liggen. In de nacht naar dinsdag landinwaarts minima rond het vriespunt. Tweg komt dan landinwaarts rond nul te liggen, plaatselijk is dan gladheid door bevriezing mogelijk.
We gaan uit van de Harmonie-uitvoer. Boven de Noordzee W 7, eerst nog 8 Bft. Zondagavond en in de nacht naar maandag NW 7-8 Bft Er zijn dan in de kuststrook windstoten mogelijk tot rond 80 km/u, aan de kust tot 90 km/u.
Convectieve bewolking met CBs. Tophoogte FL200-250. Bij de ingedraaide occlusie een mengsel van stratiforme en convectieve bewolking. De grenslaag boven land is dan stabiel met verder landinwaarts stratus, dit zit duidelijk in alle uitvoer. Na passage van de occlusie neemt de tophoogte snel af naar ongeveer FL100. Dinsdagochtend bij het warmtefront in het westen van de FIR stratiforme bewolking met een toenemende kans op stratus, waarschijnlijk lager dan 500 vt, de Harmonie uitvoer heeft hier de voorkeur.
Zondag en maandag buien. Vooral bij de hoogtetroggen hagel en plaatselijk onweer. CAPE is 400-700 J/kg boven land en boven zee 700-1000 J/kg, de effectieve schering is niet al te hoog en ligt tussen de 10-15 kt. Als gevolg van de schaduwwerking van Engeland is de buiigheid zondag tussen de hoogtetroggen het grootst in het noorden. Bij de occlusie is vooral landinwaarts ook natte sneeuw mogelijk. Maandag neemt de buiigheid af. Bij het warmtefront lichte regen/motregen.
Goed. In neerslag (vooral hagel) teruglopend zicht naar matig tot slecht. Bij het warmtefront slecht zicht.
Paraaf meteoroloog: Huiskamp