Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 21 oktober 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Midden-Frankrijk trekt langzaam noordwaarts en vult na passage van ons land op maandag langzaam op. Het bijbehorende golvend polaire front bevindt zich net ten zuidoosten van onze omgeving. EEn golf boven Frankrijk is al aan het occluderen en deze occlusie komt in de loop van de nacht boven het zuiden van het land aan en trekt gedurende de nacht en maandagochtend noordwaarts over het land. De occlusie blijft deels boven het noordwesten slepen en zorgt in het noordwesten en noorden tot maandagmiddag voor perioden met regen. Tot in de nacht naar dinsdag blijft de occlusie in ons Noordzee aandachtsgebied. Verder bouwt maandag vanuit het Azorenhoog een rug op boven de Britse Eilanden op en om uiteindelijk dinsdag om 12 UTC tot een afgesnoerd hoog boven het zuiden van ons land te komen.

Modelbeoordeling:

De synoptische situatie lijkt in EC in deze nieuwe reeks te convergeren naar de Hirlam-oplossing van voorgaande runs. Het betekent met name dat het "Franse" laag morgenmiddag boven het noorden van ons land aankomt om vervolgens al opvullend noordoostwaarts te trekken. De Harmonie oplossingen laten nog steeds het laag morgenmiddag boven het zuidwesten aankomen. Het zorgt ervoor dat de diverse grenslaag items in EC en Hirlam consistent met elkaar worden en dat zelfde geldt voor de Harmonies. We houden het EC-scenario aan met in het achterhoofd dat er ook een harmonie scenario is.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:

Geen waarschuwingen. Op nadering van het systeem vanuit Frankrijk neemt in de loop van de avond de wind toe, wat vanavond resulteert in 6 uit een NO-lijke richting. De wind wordt maandag overdag enige tijd cyclonaal (als het laag overtrekt) en neemt af. Later maandagavond wordt de richting W-NW en neemt weer toe naar 6 Bft. Een en ander natuurlijk wel afhankelijk van de exacte koers en timing van het laag (EC-scenario)

Bewolking:

Later vanavond op nadering van de ingedraaide occlusie dalende wolkenbases. De stratus begint mede door stuw in Zuid-Limburg en breidt zich in de loop van de avond en nacht uit over een groot deel van het land. Maandag een rommelig wolkenbeeld bij de ingedraaide occlusie, waarbij enige ingebedde onstabiliteit goed mogelijk is. De slechtste condities zijn dan rond het laag te vinden en met nme in het noorden noordwesten van het land. De zuidoostelijke helft lijkt de bewolking maandag overdag deels te breken als gevolg van de zuidelijke windrichting

Neerslag:

De frontale regen bereikt vanavond het zuiden van het land binnen en zal vanavond en vannacht naar het noorden trekken. Bij het laag en de ingedraaide occlusie maandag (mogelijk buiige) regen, vooral in het noorden en westen.

Zicht:

In het noordwesten eerst nog meer dan 10 km. In neerslag matig, vooral in het zuidoosten later ook slecht en kans op mist. Vannacht op veel plaatsen onder stratus ook matig tot slecht zicht. In de nacht naar dinsdag ook kans op mist tijdens opklaringen onder invloed van de wegvallende wind als gevolg van de opbouw van het eerder genoemde hoog

Paraaf meteoroloog: debie

Uitgifte: 20/10/2019 19.14 uur LT.