Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 24 januari 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

De as van een langgerekte gordel van hoge druk van Zuid-Ierland naar de Balkan ligt boven de noordelijke helft van het land, verplaatst zich deze avond en nacht naar het uiterste zuiden en blijft daar dan liggen. Een ONO-WZW georiënteerd warmtefront, behorend bij een Groenlandse depressie ligt even ten noorden van de Wadden boven de Noordzee en trekt op de noordflank van het hoog oostwaarts. Dit front komt vrijdag overdag boven het uiterste noorden te liggen. Het koufront van eerdergenoemde depressie trekt in de nacht naar vrijdag de noordelijke Noordzee op. Het koufront trekt in de loop van vrijdag zuidwaarts en komt oost-west georiënteerd ten noorden van het land tot stilstand.

Modelbeoordeling:

Het weer speelt zich af in de grenslaag en de modelberekeningen zijn niet meer dan indicatief. Ha40 geeft de huidige situatie het beste weer, al ontbreekt het stratusveld dat zich nu boven het noordoosten van het land bevindt. Voor komende nacht zien we als gemene deler de grootste kans op opklaringen in het zuiden en midden van het land. Daar waar een opklaring aanwezig is kan gemakkelijk mist gevormd worden. Deze zal morgen pas in de loop van de dag optrekken naar St en deels oplossen. Verder wat de St betreft een zeer grillig beeld, ook boven zee, dus nowcasten.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Globaal in de zuidoostelijke helft een geringe tot redelijke kans op lokale bevriezingsgladheid in de nachtperiodes.

Wind:

-

Bewolking:

Velden St en daarboven velden SC met toppen rond 3000 vt. Ook bij het warmtefront op uitgebreide schaal St. Vrijdag lijkt er in grote lijnen nog niet veel te veranderen. Er lijkt iets meer stroming te komen, maar de kans op ST is gezien de progtemps nog steeds groot.

Neerslag:

Bij het warmtefront lokaal wat motregen.

Zicht:

Boven zee is het zicht erg wisselend en varieert tussen slecht met mist en goed. Boven land op meerdere plekken nevel. Vanavond is er in de opklaringsgebieden in en nabij de rug-as weer een toenemende kans op mist. In het noorden en noordwesten lijkt er dan iets meer wind te komen, waardoor daar de mistkansen iets kleiner zijn.

Paraaf meteoroloog: schaikm

Uitgifte: 23/01/2020 16.32 uur LT.