Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 30 maart 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een sturend laag in de bovenlucht (met grondlaag Nelson) tolt rond in de omgeving van de Britse Eilanden. Een golf in het polaire front trok vanmorgen langs het zuidoosten verder Duitsland in. Nieuwe golfvorming boven Frankrijk zorgt ervoor dat het front komende nacht het zuidoosten weer als warmtefront bereikt. Het bijbehorende grondlaag trekt zaterdag overdag uitdiepend noordwaarts over België en Nederland. De oostelijke helft van het land komt morgen tijdelijk in de warme lucht terecht terecht met een potentieel onstabiele opbouw. Op de zuidflank van het laag trekt zaterdagmiddag en -avond het koufront van de golf noordoostwaarts over ons land met een tijdelijk toenemende drukgradiënt.

Modelbeoordeling:

Wat de grenslaagbewolking in de buurt van de fronten betreft, zijn de Harmonies beter aan te houden dan EC, dat een te hoge wolkenbasis berekent. De Harmonies ontlopen elkaar ook niet veel, wat vertrouwen geeft. Grootschalig komen alle patronen goed met elkaar overeen. Aandacht gaat uit naar het laagje bij de frontale golf van zaterdag. De kern loopt waarschijnlijk over het midden van het land noordwaarts. Dit is iets oostelijker dan de vorige runs. Hoe verder oostelijk het laag trekt, hoe kleiner het gebied wordt dat in de warme lucht terechtkomt. Bij of vlak voor het koufront van de frontale golf uit komen alle modellen met een buiensignaal in een gebied waarin vrij grote verticale windschering en lage tot matige CAPE-waarden elkaar overlappen. Hoe zich dit vertaalt naar evt. wat forsere regen- en onweersbuien is nu nog onzeker. Wel zien we steeds wel een oplossing waarin ergens een stevige (onweers)bui ontstaat. Ander aandachtspunt is de vlagerige wind op de zuidoostflank van het overtrekkende laagje. Met de nu wat oostelijk koers zien we dit vooral langs onze oostgrens tevoorschijn komen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Zaterdag is de temperatuurverwachting nog steeds wat onzeker. Zeker is dat de laagste temperaturen in het westen voorkomen, de hoogste in het oosten. Nu het laagje in de huidige runs een iets oostelijker koers volgt zien we dat de 20 gradengrens ook weer iets oostelijker is komen te liggen en lijkt het erop dat die in ons land nergens gehaald gaat worden.

Wind:

Kustseinen verdwijnen vanavond. Op de zuid(oost)flank van het laagje van zaterdag neemt de drukgradiënt tijdelijk toe en zien we kortdurend een 5 Bft met en windstoten van soms ruim 60 km/uur. Zwaartepunt vooral over het (uiterste) zuidoosten. Deels dynamisch, deels convectief.

Bewolking:

Op de Noordzee vooral bij de golvende occlusie nog wat TCu's/Cb's met toppen tot ca. FL100, vanmiddag boven land in de polaire lucht vooral in het westen vorming van enkele CB's tot ca. FL150. Bij de frontale structuren met name in neerslag wat lagere Sc en een kleine kans op St. Zaterdag overdag aan de warme kant van de golf enkele CB's met toppen FL250, bij het koufront mogelijk doorschietend naar FL320.

Neerslag:

Bij de fronten regen of motregen. Dieper in de polaire lucht enkele geïsoleerde buien. Zaterdag overdag kunnen in de warme lucht enkele regen- of onweersbuien ontstaan, vooral in het (uiterste) oosten, vlak voor het koufront, waar alle modellen met een buiensignaal komen. Dit is ook waar vrij grote verticale windschering (30-40 kn) en de hoogste CAPE-waardes (lokaal tot rond 1000 J/kg) elkaar mogelijk overlappen. Daar dan ook onweerskansen.

Zicht:

Goed zicht, in neerslag soms matig, lokaal slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: nolet

Uitgifte: 29/03/2024 11.34 uur LT.