Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 04 december 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Het Kanaal trekt noordwaarts richting East Anglia. Vrijdagmiddag buigt dit laag af naar Midden-Engeland en vanaf vrijdagavond trekt het laag naar Bretagne. Van bijbehorend frontaal systeem trekt het W-O georiënteerde warmtefront vanavond en vannacht noordwaarts over het land. Dit gebeurt op hoogte. Bijbehorend NNW-ZZO georiënteerd koufront bereikt vrijdagochtend het zuidwesten en passeert aan het einde van vrijdagochtend het noordoosten. Vrijdag avond trekt een kleinschalig hoogtelaag boven Midden-Frankrijk noordwaarts. Bijbehorende NW-ZO georiënteerde hoogtetrog met koudere lucht zorgt ervoor dat er boven het Alpengebied een golf ontwikkelt in het eerder gepasseerde koufront. Deze golf trekt zaterdagochtend en -middag het noordoosten van ons land.

Modelbeoordeling:

Voor de St kunnen de modellen indicatief gebruikt worden voor de evolutie (d.w.z. de St trekt noordwaarts weg of lift onder invloed van de aantrekkende zuidenwind), maar niet op postcodeniveau. In Hirlam blijft het laag oostelijker liggen dan in de overige modellen, waardoor er in dat model meer bewolking en regen berekend wordt voor het westen van het land op vrijdag. Deze afwijking blijft maar aanwezig. Het overtrekken van de golf op zaterdag is nog erg onzeker. Harmonie40 HAP2/3 en EC laten de golf over het noordoosten trekken, HAP1 en Hirlam houden de golf veel oostelijker.

Aandachtspunten

Temperatuur:

In de nacht naar zaterdag op veel plekken lichte vorst. Het wegdekmodel komt alleen met Tweg<0 op plekken waarvan verondersteld wordt dat de wegen inmiddels droog zijn.

Wind:

Z 6-7 Bft op Noordzee, vrijdagochtend en -middag aan de oostflank van de randstoring (dus boven de zuidelijke Noordzee) 8, mogelijk 9 Bft. Aangezien de wind dan duidelijk aflandig is, blijven de zware windstoten dan waarschijnlijk beperkt tot boven zee. Met het westwaarts trekken van het laag neemt de wind vanaf vrijdagmiddag weer af.

Bewolking:

St/Sc. De St trekt geleidelijk noordwaarts en lift. Boven het relatief warme zeewater is een enkele ingebedde TCu met toppen FL100 niet uitgesloten. Bij het frontale systeem van vrijdag wordt geen lage wolkenbasis verwacht, nabij het laag is echter een occlusie ingedraaid en daardoor kan wel weer St aanwezig zijn boven het westen van de FIR. Bij de golf van zaterdag zien we in sommige modellen weer St met mogelijk ook bases < 500 vt boven het uiterste noordoosten.

Neerslag:

Boven zee bij de occlusie aanvankelijk enkele ingebedde regenbuien. Verder onder invloed van de fronten geregeld wat regen of motregen. Vrijdag na de koufrontpassage boven land vrijwel overal droog. Er blijven wolkenvelden aanwezig en KEPS suggereert dat het mogelijk lokaal tot kortdurende lichte regen kan komen. Bij de golf valt opnieuw regen. EC en Harmonie40 laten in het uiterste noordoosten of net daarbuiten een signaal zien voor natte sneeuw. De sneeuwgrens daalt daar naar 500-750 m, dus helemaal uit te sluiten valt het niet. Gezien de onzekerheid of die golf ons landt aandoet nemen we dit nog niet op in de verwachtingen.

Zicht:

In neerslag matig.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 03/12/2020 16.58 uur LT.