De recente bosbranden in Portugal leverden dramatische beelden op die diepe indruk maken. Experts wezen erop dat de afgelopen tientallen jaren het risico van bosbranden rondom de Middellandse Zee groter is geworden, en met een verdere opwarming en verdroging in de toekomst nog groter wordt.
Toch is in Portugal, net zoals rondom de hele Middellandse Zee, daar nog weinig van te merken. Voor de Middellandse Zee als geheel en zelfs wereldwijd is de afgelopen tientallen jaren het totale aantal natuurbranden en het oppervlak van het verbrande gebied afgenomen, hoewel er grote regionale verschillen zijn.
Hoe zit dat?
Er zijn veel redenen waarom natuurbranden (kunnen) ontstaan: droogte, het weer (wind, droogte, onweer), het soort vegetatie, het landschap, brandstichting en veranderingen in landgebruik en bosbeheer spelen allemaal een rol.
Preventie van natuurbranden krijgt de afgelopen jaren veel meer aandacht. Ook de wetenschap staat niet stil. Kennis over hoe natuurbranden ontstaan, hoe deze te beheersen, of te voorkomen, neemt sterk toe. Daarnaast zijn waarnemingen en modellen om droogte en brandrisico in de gaten te houden sterk verbeterd.
Zo heeft het Europese Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn, ECMWF, onlangs het “Global ECMWF Fire Forecast” systeem (GEFF) uitgebracht, dat een verwachting tot 15 dagen vooruit geeft van het risico op natuurbranden. Het GEFF systeem is onderdeel van het Copernicus Atmosphere Monitoring System (CAMS), waar het KNMI een belangrijke rol in speelt.
In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...
18 december 2024 - KlimaatberichtDecember is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...
13 december 2024 - KlimaatberichtVandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...
10 december 2024 - KlimaatberichtKNMI klimaatgedicht 2024
05 december 2024 - Klimaatbericht