Nieuwsbericht

KNMI lanceert klimaatmodel EC-Earth

31 januari 2011

Het KNMI heeft in samenwerking met Europese klimaatcentra een nieuw mondiaal klimaatmodel ontwikkeld dat de toestand van atmosfeer, oceanen, zeeijs en landoppervlak nauwkeurig kan nabootsen. Uniek aan dit klimaatmodel, EC-Earth genaamd, is dat het voor een belangrijk deel is gebaseerd op het kwalitatief hoogstaande weersverwachtingmodel van het European Centre for Medium Range Weather Forecasting (ECMWF).

Het klimaatmodel EC-Earth wordt gebruikt voor klimaatonderzoek en voor het maken van projecties van het toekomstige klimaat. De invloed van klimaatveranderingen op de samenleving hangt vooral af van weerextremen, zoals neerslag, stormen en droogte. Om deze kleinschalige fenomenen goed te kunnen bestuderen en voorspellen zijn modellen met een fijn raster nodig. Omdat EC-Earth is gebaseerd op een weermodel met een hoge resolutie, kunnen weerextremen beter worden gesimuleerd dan met andere klimaatmodellen. Hiermee is EC-Earth een waardevolle aanwinst voor zowel het nationale als het internationale klimaatonderzoek.

EC-Earth is onder leiding van het KNMI ontwikkeld in een consortium van meer dan 20 instellingen uit 10 Europese landen. Door deze brede, internationale samenwerking tussen meteorologische instituten, universiteiten en supercomputing centra vormt EC-Earth een zeer geschikt platform om ook andere aspecten van het aardsysteem te bestuderen, zoals de koolstofcyclus in de oceanen of veranderingen in vegetatie. Ook nationaal is EC-Earth een bindende factor in het klimaatonderzoek: Wageningen Universiteit, Universiteit Utrecht en Technische Universiteit Delft gaan de komende jaren nieuwe kennis inbrengen om de complexe wisselwerkingen tussen vegetatie, ijskappen, landoppervlak en klimaat beter te leren begrijpen.

De resultaten van EC-Earth zullen worden gebruikt voor het vijfde klimaatrapport van het IPCC, waar de nieuwste kennis van het klimaat wordt gepresenteerd. Verder werkt het KNMI momenteel samen met het Nederlandse reken- en computercentrum SARA aan de uitvoering van nieuwe, fijnmazige simulaties met EC-Earth. Deze worden gedaan met de huidige versie van EC-Earth, maar de ontwikkeling en verbetering van het model is een continue proces. Zo zullen verbeteringen in het ECMWF-weermodel worden overgenomen in EC-Earth.

Een selectie van de eerste resultaten van EC-Earth is gepubliceerd in het Bulletin of the American Meteorological Society.

Windsnelheid in EC-Earth simulatie, uitgevoerd door SARA. Links in fijn raster die duidelijk tropische orkanen toont. Rechts in grof raster die vergelijkbaar is met andere klimaatmodellen. Bron: KNMI/SARA

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten