Nieuwsbericht

Lange periode van onweersbuien door onstabiele lucht

02 juni 2016

Een geblokkeerd stromingspatroon met hoge druk boven het noorden van Europa zorgt al sinds vrijdag 27 mei voor zware onweersbuien in met name het zuidoosten en oosten van Nederland. De warme, vochtige en onstabiele lucht zorgt de afgelopen anderhalve week bijna elke dag voor steeds nieuwe onweersbuien met hevige regenval, bliksem en hagel.

Vooral de lokaal hevige regenval zorgt voor grote wateroverlast en grondverzakkingen in het oosten en zuidoosten van Nederland. Daar zijn de onweersbuien en de daarmee gepaard gaande overlast het hevigst geweest.

Het KNMI heeft elke dag waarschuwingen voor de onweersbuien uitgegeven voor meerdere provincies. Op dinsdag 7 juni, donderdag 2 juni en maandag 30 mei  is voor het zuidoosten van Nederland opgeschaald naar code oranje vanwege de grote impact en overlast van de onweersbuien en extreme regenval. Vooral als er al veel regen is gevallen, wordt de wateroverlast groter omdat de regen niet meer goed opgevangen kan worden.

Wateroverlast en modderstromen

Op vrijdag 27 mei viel er in Zuid-Limburg al ruim 30 mm in korte tijd met modderstromen tot gevolg. Op zaterdag 28 mei ontstonden regenfiles op A1 door regenval in Midden-Nederland. In de nacht van 29 mei op 30 mei trok een groot onweerscomplex over het zuiden van het land met in de ochtend lokaal meer dan 30 millimeter regenval.

Maandag 30 mei gaf het KNMI een code oranje voor het oosten van Nederland vanwege de hevige regenval en de daarmee gepaard gaande overlast. Er viel tussen de 50 en 70 millimeter in korte tijd.
Op woensdag 1 juni zorgden onweersbuien in een strook over zuidoost Brabant en Limburg voor grote wateroverlast. Er viel lokaal tussen 50 en 80 millimeter regen. Delen van snelwegen moesten dicht omdat ze blank stonden of met modder bedekt waren. 

Op donderdag 2 juni is opgeschaald naar code oranje voor zware buien in het zuidoosten van Nederland. Door de vele regen die er al is gevallen, kunnen nieuwe buien voor nog meer overlast zorgen.

Op dinsdag 7 juni is voor Limburg in de namiddag code oranje uitgegeven voor onweersbuien. Er ontwikkelde zich namelijk razendsnel een zeer actieve buienlijn over het midden van Limburg. Door de lage treksnelheid van de buien viel er veel neerslag. Lokaal ruim 50 millimeter in korte tijd.

 

Herhalingstijd van de onweersbuien op 1 juni was in een groot gebied minder dan eens per vijf jaar, in een smalle strook zelfs minder dan eens per dertig jaar. ©KNMI

Regencijfers

De herhalingstijd van de onweersbuien op 1 juni was in een groot gebied minder dan eens per vijf jaar, in een smalle strook zelfs minder dan eens per dertig jaar. Dit is in bovenstaand kaartje zichtbaar gemaakt. Deze berekening is gebaseerd op KNMI-neerslagmetingen van regenmeters en de neerslagradars van een dag.

In Noord- en Midden-Limburg is de meeste regen gevallen. Zo is in Venlo in twee dagen tijd 113,2 millimeter gevallen. In IJsselsteyn is binnen 24 uur 88,2 millimeter regen gemeten, in Roermond 78,6, in Sevenum 78,7 en in Maarheeze 70,0.

Warmer Nederland

De kans op dit soort hevige onweersbuien neemt toe in een warmer wordend Nederland. Warmere lucht bevat meer waterdamp dat de kans op extreme neerslag vergroot. Vergeleken met een eeuw geleden komen dit soort buien nu ongeveer 3 keer zo vaak voor. Vooral de neerslag binnen korte tijd neemt toe: met zo'n 12 procent per graad opwarming.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Op hoeveel opwarming stevenen we af?

    Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...

    22 november 2024 - Klimaatbericht
  2. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
  3. Hoe dicht zitten we al bij 1,5 graden opwarming?

    2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...

    19 november 2024 - Klimaatbericht
  4. Vier tyfoons raken de Filipijnen in korte tijd

    In slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...

    19 november 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten