Nieuwsbericht

Maandsom regen in een dag

31 mei 2016

Tijdens de onweersbuien is maandag 30 mei op sommige plekken in Nederland in korte tijd bijna evenveel regen gevallen als er normaal in een hele meimaand valt. Met name op de Veluwe, andere delen van Gelderland en in het midden van Noord-Brabant. Daarnaast was de bliksemfrequentie tijdens de buien zeer hoog.

Het KNMI heeft voor een groot deel van Nederland op maandag 30 mei een code oranje uitgegeven wegens onweersbuien met veel regen en bliksemontladingen.

In een brede strook van Zeeland naar Overijssel is op veel plaatsen 50 millimeter of meer regen gemeten. In het Gelderse Deelen bij Ede is de meeste neerslag gemeten: ruim 75 millimeter. Gemiddeld valt er in een hele maand mei 50 millimeter aan de kust tot 70 millimeter in het oosten en zuidoosten van Nederland.
Deze hoge regencijfers zijn niet heel uitzonderlijk en komen bijna elk jaar wel eens voor in Nederland. Vooral later in de zomer als de lucht vochtiger en warmer is. Wat wel vrij bijzonder is dat deze zware onweersbuien met hevige regenval al zo vroeg in het seizoen plaats vinden.

Onstabiele lucht

De zware onweersbuien zijn maandag ontstaan doordat er een warme, vochtige en zeer onstabiele lucht vanuit het oosten werd aangevoerd. Hierin ontwikkelden zich snel onweersbuien die vanuit Duitsland westwaarts over Nederland trokken.
Naast zware regenval was er ook een uitzonderlijk hoog aantal bliksemontladingen:bijna 100.000 heeft het bliksemdetectiesysteem van het KNMI er op 30 mei geregistreerd.

Meer waterdamp

De kans op dit soort hevige onweersbuien neemt toe in een warmer wordend Nederland. Warmere lucht bevat meer waterdamp dat de kans op neerslag vergroot. Vergeleken met een eeuw geleden komen dit soort buien nu ongeveer 3 keer zo vaak voor. Vooral de toename van neerslag binnen korte tijd nemen toe: met 12 procent per graad opwarming.
De buien worden ook heviger door de energie die vrijkomt bij het condenseren van het extra vocht. Nederland krijgt langzaam het soort buien dat in Frankrijk nu normaal is.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten