Om de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen worden klimaatmodellen gebruikt. Dit zijn uitgebreide weermodellen die voor elke plek op de aarde, van hoog in de atmosfeer tot diep in de oceaan, onder andere de temperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid uitrekenen. In opdracht van het Europese milieuprogramma Copernicus zullen zeven Europese instituten onder leiding van het KNMI software ontwikkelen om de data uit verschillende klimaatmodellen op een gestandaardiseerde manier te ontsluiten.
Klimaatmodellen leveren gigantische hoeveelheden data op, wel honderden terabytes. Binnen de Copernicus Climate Change Service (C3S) wordt deze data beschikbaar gesteld en wordt er informatie uitgehaald voor schattingen van de stijging van de zeespiegel, veranderingen van windsnelheden en het aantal hittegolven.
Onder leiding van het KNMI wordt software ontwikkeld om de data uit verschillende klimaatmodellen op een gestandaardiseerde manier te ontsluiten
Het project gaat voor Copernicus Climate Change Service (C3S) in een consortium software ontwikkelen, genaamd C3S-MAGIC. Een geïnteresseerde hoeft niet meer alle data op zijn eigen computer te hebben staan, maar kan alle berekeningen die nodig zijn laten uitvoeren op de plek waar de data gegenereerd en opgeslagen zijn. Via een webinterface wordt aangegeven welke berekeningen uitgevoerd moet worden en welke data er voor nodig zijn.
Omdat verschillende sectoren verschillende informatie nodig hebben, een waterbouwer is in andere dingen geïnteresseerd dan de ontwikkelaar van een windpark, ontwikkelt C3S-MAGIC modules die toegesneden zijn op de wensen van vier specifieke sectoren: kusten, hydrologie, energie en verzekeringen.
De betrokken partners hebben in de afgelopen jaren al veel voorbereidend werk gedaan, veelal in door de Europese Commissie betaalde samenwerkingsverbanden. Een voorbeeld is climate4impact.eu. Deze grotendeels door het KNMI ontwikkelde website gaat de basis vormen van de C3S-MAGIC software. climate4impact.eu maakt het al mogelijk om informatie van verschillende klimaatmodellen met elkaar te combineren en te visualiseren, maar een verdere bewerking is nog niet mogelijk. Dit wordt ondervangen door de nieuwe software C3S-MAGIC.
In dit project werkt het KNMI samen met Netherlands e-Science Center, Barcelona Supercomputing Center, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, Institute of Atmospheric Sciences and Climate – Consiglio Nazionale delle Ricerche, Swedish Meteorological and Hydrological Institute en University of Reading.
Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...
22 november 2024 - KlimaatberichtIn het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...
19 november 2024 - KlimaatberichtIn slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...
19 november 2024 - Nieuwsbericht