orkaan debby boven Florida - NOAA
Foto: NOAA

Orkaan Debby in de Verenigde Staten

06 augustus 2024

Orkaan Debby kwam gisteren (5 augustus) als Categorie-1 orkaan aan land bij Florida in de Verenigde Staten. De orkaan, die eerder dit weekend ontstond nabij Cuba, bereikte maximale windsnelheden van 130 km per uur. Inmiddels is Debby afgezwakt tot een tropische storm, maar de storm zal naar verwachting de komende dagen voor catastrofale wateroverlast en de gevolgen daarvan gaan zorgen.

Update vrijdag 9 augustus 

Storm Debby trekt op dit moment (vrijdag 9 augustus) over het oosten van de Verenigde Staten. De storm is inmiddels afgezwakt tot een depressie maar zorgt nog steeds voor overvloedige regenval in delen van Amerika. De hoogste neerslaghoeveelheden als gevolg van Debby zijn vooralsnog gemeten in Lake City, Florida (490 mm) en Summerville, South Carolina (460 mm). De verwachting is dat in de kustgebieden van North en South Carolina, waar ook Summerville ligt, er vandaag nog 25 à 75 mm neerslag bij kan gaan vallen. Het National Hurricane Center (NOAA) verwacht tevens overvloedige neerslag en mogelijke overstromingen in het noordoosten van de Verenigde Staten als de storm daar de komende uren over trekt.

Het NOAA heeft honderden meldingen binnengekregen van overstromingen in Florida, Georgia en de Carolinas. Debby's zware onweersbuien hebben voor minstens zeven tornado's gezorgd in South Carolina.

Debby is een regenmaker  

Dit komt doordat Debby een echte “regenmaker” is: in de Amerikaanse staten Georgia, South en North Carolina zal er de komende dagen op grote schaal tot wel 500 millimeter neerslag kunnen gaan vallen. Lokaal wordt er zelfs rekening gehouden met ruim 600-700 millimeter.  

Deze extreem hoge neerslaghoeveelheden worden veroorzaakt door een combinatie van twee factoren: ten eerste bevinden de buitenste regenbanden van Debby zich inmiddels alweer boven het warme zeewater, waardoor deze regenbanden een voedingsbodem hebben om steeds weer nieuwe, zware regen- en onweersbuien te kunnen vormen. Maar het echte probleem wordt veroorzaakt doordat Debby zich steeds langzamer voortbeweegt. Doordat Debby eigenlijk bijna niet van haar plek komt, worden de buien die boven zee ontstaan continu het land op geduwd en zal het naar verwachting de komende dagen haast continu (zwaar) regenen boven delen van de staten North en South Carolina en Georgia.  

Klimaatverandering en de neerslagintensiteiten van orkanen  

Omdat in een warmer klimaat de zeewatertemperaturen stijgen, zullen orkanen naar verwachting sterker worden, maar het is nog onzeker of orkanen in de toekomst vaker zullen voorkomen door klimaatverandering. Op wereldwijde schaal wordt verwacht dat het aantal orkanen juist afneemt, maar dat dit soort “natte orkanen” daarentegen vaker gaan voorkomen en dat de regenintensiteit in orkanen aan het toenemen is. Aan de basis hiervan ligt het meteorologische principe dat warme lucht meer vocht vast kan houden.  

Satellietbeelden van orkaan Debby op 6 augustus lokale tijd. Bron: NOAA
Neerslagverwachting door orkaan Debby. 1 inch is hier ongeveer 25 millimeter. Bron: NOAA

Huidige orkaanseizoen 

Het orkaanseizoen in de Noord-Atlantische Oceaan loopt officieel van 1 juni tot 30 november. Voor dit huidige orkaanseizoen is de verwachting dat het bovengemiddeld actief zal verlopen. Deze verwachting is op vandaag, 6 agustus, bijgesteld door Colorado State University (een autoriteit op dit gebied), zij verwachten over het gehele seizoen 23 benoemde stormen te zien, waarvan 12 orkaankracht zullen bereiken en daarvan weer 6 zeer zware (Categorie 3 of hoger) orkanen zullen zijn. In een gemiddeld jaar zouden we respectievelijk ongeveer 14, 7 en 3 van dit soort stormen zien. Met Debby erbij zitten we nu (6 augustus) op 4 benoemde stormen, hebben we 2 orkanen gezien (Debby en Beryl) en is orkaan Beryl tevens tot nog toe de enige zeer zware orkaan geweest. Beryl bereikte begin juli namelijk Categorie-5 windsnelheden tot 270 km per uur.  

La Niña 

La Niña, de tegenhanger van El Niño, is een klimaatpatroon waarin het water in een deel van de Stille Oceaan koeler is dan normaal. Dit heeft invloed op het weer wereldwijd, en bijvoorbeeld in de Atlantische Oceaan zorgt het ervoor dat het makkelijker voor orkanen wordt om zich te vormen – de atmosfeer werkt als het ware een handje mee. Het gevolg is dan dat we in La Niña-jaren doorgaans meer orkanen dan gemiddeld zien. Bij een El Niño is dit effect trouwens precies tegenovergesteld. Inmiddels ligt de kans op La Niña condities in de periode augustus –oktober (dus tijdens de piek van het orkaanseizoen) op 70%, volgens het NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). 

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Nederlands festivalweer is in beweging

    Het festivalseizoen van 2024 is alweer goed op weg. Door de relatief natte zomer moesten de regen...

    14 augustus 2024 - Klimaatbericht
  2. Volg het klimaat op de voet

    Het klimaat op aarde is aan het veranderen door de verbranding van fossiele brandstoffen. En die ...

    07 augustus 2024 - Klimaatbericht
  3. Zo veranderen weerextremen in Nederland

    Niet alleen het gemiddelde weer, maar ook weerextremen veranderen in Nederland door klimaatverand...

    02 augustus 2024 - Klimaatbericht
  4. De zomerstorm van 1674: code rood

    Vandaag, 1 augustus, is het 350 jaar geleden dat er noodweer over Nederland trok. De Utrechtse Do...

    01 augustus 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten