Nieuwsbericht

Orkaan Maria nabij Bovenwindse Eilanden

19 september 2017

Anderhalve week nadat Sint Maarten en de andere Bovenwindse Eilanden getroffen zijn door de orkaan Irma, worden ze opnieuw bedreigd door orkaan Maria. In de afgelopen 24-uur heeft de orkaan zich van categorie 1 (op de vijfdelige orkaanschaal) naar een categorie 5 ontwikkeld met windsnelheden van 260 km/uur in het centrum van de orkaan. Maria passeert vanmiddag plaatselijke tijd het zuiden van de Bovenwindse Eilanden op 100 tot 150 kilometer. De koers is west-noordwest richting Puerto Rico. Op de eilanden worden maximale winden van 100 tot 150 km/uur verwacht en neerslaghoeveelheden van 100 tot 200 millimeter. Het centrum van orkaan Maria trekt iets dichter langs Saba en Sint Eustatius dan Sint Maarten.

Ondanks dat de eilanden niet vol door Maria getroffen zullen worden kan de schade aanzienlijk zijn. Met name voor Sint Maarten, waar veel gebouwen door orkaan Irma zijn verwoest. Grote zorg bestaat voor eventueel rondvliegend puin en de neerslag die door het ontbreken van veel daken vrij spel heeft. 

Maandag 18 september: te verwachten koers van orkaan Maria (bron: NOAA)
Dinsdag 19 september: te verwachten koers van orkaan Maria (bron: NOAA)

Actief orkaanseizoen

Dat er nu relatief veel orkanen ontstaan is het gevolg van verschillende oorzaken. De meest belangrijke zijn relatief warm zeewater in de tropische Atlantische oceaan, La Niña en een actieve West-Afrikaanse moesson. Orkanen ontstaan uit grote buiencomplexen vaak voor de kust van Afrika zoals bij Irma en Maria of in de golf van Mexico in het geval van Harvey. Een actieve West-Afrikaanse moesson zorgt voor meer buiencomplexen op de Atlantische oceaan. Om zich verder te kunnen ontwikkelen moet het zeewater tot op grote diepte voldoende warm zijn wat nu het geval is. Verder moet de wind in de bovenlucht relatief zwak zijn, zoals tijdens een La Niña, zodat de wolkentoppen niet worden weggeblazen.

Klimaatverandering

Hoewel toevallige factoren zoals El Niño of La Niña grote invloed hebben op het aantal orkanen dringt zich de vraag op of het grote aantal orkanen van dit jaar ook samenhangt met klimaatverandering. Modelberekeningen laten zien dat de atmosfeer door klimaatverandering stabieler wordt waardoor er in de toekomst juist minder orkanen gevormd worden. Maar ook dat ze in een warmer klimaat wel krachtiger worden. Door de grote grilligheid in het aantal orkanen, wordt dit door de waarnemingen nog niet bevestigd. De twee zware orkanen Harvey en Irma van dit seizoen kunnen op dit moment nog niet worden toegeschreven aan klimaatverandering. De hoeveelheid regen neemt wel duidelijk toe.

KNMI en Caribisch Nederland

Het KNMI verzorgt de meteorologische en seismische berichtgeving voor Caribisch Nederland. Dit zijn de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Op de KNMI-website voor Caribisch Nederland staan weersverwachtingen voor de bewoners van de BES-eilanden, specifieke berichten voor de lucht- en scheepvaart en een een speciale pagina met orkaanverwachtingen voor de BES-eilanden.

Bij extreme omstandigheden - zoals orkanen, hoge golven en overstromingen door overvloedige regen - worden waarschuwingen en adviezen uitgegeven aan de gezaghebbers, de Rijksvertegenwoordiger, lokale crisiscoördinatoren en het Nationaal Crisis Centrum (NCC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten