Nieuwsbericht

Overstromingen in Suriname

12 mei 2006

De overstromingsramp iin mei in de binnenlanden van Suriname is het gevolg van overvloedige regen. Op veel plaatsen viel in een week naar schatting 200 tot 400 mm . Zware regenval is in Suriname periodiek normaal.

Seizoenen gebaseerd op regen
Suriname kent 4 seizoenen, gebaseerd op de neerslag. De korte droge tijd (februari - maart), de lange regentijd (april - juli), de lange droge tijd (augustus - november) en de korte regentijd (december - januari). Dit heeft te maken met de Intertropische Convergentie Zone (ITCZ), een zonale (oost-west) band van wolken en neerslag die met enige vertraging de jaarlijkse beweging van de zon volgt. In de regentijd ligt deze band met neerslag dus over Suriname, in de droge tijd ligt de ITCZ ten zuiden of ten noorden van Suriname.Gril van het klimaat
De ITCZ is niet een aaneengesloten neerslaggebied, maar meer een gebied met op verschillende plaatsen grote wolkencomplexen waaruit neerslag valt. De exacte locatie waar de buien zullen vallen is moeilijk te voorspellen. De ITCZ is de afgelopen weken erg actief geweest boven Suriname.  Als we historische neerslagreeksen van Suriname voor de maand mei relateren aan zeewatertemperaturen dan vinden we geen duidelijke relatie. Ook komt er na een statistische analyse geen duidelijk verband met El Nino naar voren. Klimaatmodellen geven geen eenduidig beeld van de effecten van een toekomstige klimaatverandering op de neerslag in mei in Suriname. Het lijkt er daarom op dat de extreme neerslag een uiting is van de grote "natuurlijke variabiliteit van de atmosfeer.

*De figuur toont de klimatologie van de neerslag op het meteorologische station Cultuurtuin in Paramaribo, Suriname. De dikke lijn is de maandgemiddelde neerslag, de dunne lijn de 17 en 83 percentielwaarden, en de stippellijn de 2.5 en 97.5 percentielwaarden, gebaseerd op 144  jaar waarnemingen (1847-2003).

*Toelichting bij oplating ozonsonde
De blauwe lijn geeft het pad van een normale ozonsonde weer. De rode lijn geeft het pad van de sonde van vorige week. Na 3375 seconden geeft de thermometer ineens vreemde getallen, mogelijk is hij geraakt door een hagelsteen (groen in grafiek). Na 3424 seconden zijn er helemaal geen signalen van de sonde meer, de sonde was toen op een hoogte van bijna 5 km; hij had al op 17 a 20 kilometer hoogte moeten zitten!

Neerslag Suriname
Neerslag Suriname
Ozonsonde Paramaribo
Ozonsonde oplating in Paramaribo (de ballon had in de zware bui veel moeite om omhoog te komen)*

Recente nieuwsberichten

 1. KNMI bij regeringslunch met president Kaapverdië

  Op uitnodiging van minister-president Rutte, en in aanwezigheid van de Koning, was er op dinsdag ...

  11 december 2018 - Nieuwsbericht
 2. CO2-uitstoot in beeld dankzij Tropomi

  Satellietinstrument Tropomi meet stikstofdioxide (NO2) over de hele wereld. Via NO2 kunnen de hot...

  11 december 2018 - Nieuwsbericht
 3. KNMI klimaatgedicht

  KNMI klimaatgedicht

  05 december 2018 - Nieuwsbericht
 4. Waar was de westenwind?

  Het jaar 2018 was tot een paar dagen terug uitermate droog en zonnig, daarover is al veel geschre...

  04 december 2018 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten